Parlamentul sarb urmeaza sa se reuneasca astazi la ora 16.00 (17.00, ora Romaniei) pentru a adopta decizia guvernului de "anulare" a proclamarii independentei Kosovo.

Dupa ce Parlamentul kosovar a proclamat, duminica, independenta Kosovo, presedintele sarb Boris Tadici si premierul Voislav Kostunita au reafirmat ca Belgradul "nu va recunoaste niciodata un Kosovo independent", anunta NewsIn.

Saptamana trecuta, Guvernul sarb a decis "sa anuleze in avans" o eventuala proclamare a independentei Kosovo, motivand ca acest demers ar constitui "o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Serbia". Aceasta "anulare", care are un caracter simbolic, este destinata sa arate ca Belgradul refuza sa renunte la suveranitatea sa asupra Kosovo.

"Suveranitatea Serbiei asupra Kosovo si integritatea teritoriala au fost garantate prin Constitutia sarba, Carta ONU, rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU si dreptul international", a aratat Guvernul.
Proclamarea independentei Kosovo "reprezinta o secesiune violenta si unilaterala a unei parti a teritoriului Serbiei si este, in consecinta, nula si neavenita", a spus Guvernul de la Belgrad.

Guvernul sarb a mai decis sa considere "nula si neavenita" si decizia Uniunii Europene de a trimite in Kosovo o misiune pentru a ghida primii pasi ai provinciei pe calea independentei. "Aceasra decizie nu are un fundament legal si nu presupune nicio obligatie a Serbiei fata de UE", subliniaza Guvernul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.