Inaltii prelati care-l vor alege pe noul Papa au intrat in silenzio stampa

Colegiul Cardinalilor a hotarit, simbata, suspendarea interviurilor cu presa, intr-o perioada de pregatiri pentru conclavul in care vor alege un nou Papa, a anuntat purtatorul de cuvint al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls. Dupa ce a fost emis comunicatul privind "tacerea mediatica", in dupa-amiaza aceleiasi zile doi cardinali au refuzat cererile de interviu care le fusesera adresate. Numarul cardinalilor care vor intra in conclavul ce incepe pe 18 aprilie va fi de numai 115, din 117 electori, din cauza absentelor confirmate a doi inalti prelati, care sint bolnavi: Jaime Sin (Filipine) si Alfonso Antonio Suarez Rivera (Mexic).

"Tacerea cardinalilor" este, in opinia Vaticanului, un "act de responsabilitate" din partea lor, din moment ce sint deja angajati intr-un "pre-conclav" - o perioada de discutii intense si laborioase, in scopul definirii profilului noului pontif. In cursul acestor intrevederi preliminare a aparut deja o problema, extrem de prozaica: bariera lingvistica.

Desi latina este limba pe care ar fi trebuit s-o cunoasca orice inalt prelat catolic, ea nu mai este de mult folosita in discutii, intrucit lipsesc prea multi termeni noi legati de realitatile complexe contemporane. Italiana este limba dominanta, insa prea putini o stapinesc perfect. Unii cardinali ar vrea sa vorbeasca in limba tarii natale, chiar si cu riscul de a nu fi intelesi de ceilalti.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.