Mai mult de 80 de milioane de pakistanezi au inceput sa voteze luni, in cadrul alegerilor legislative, cruciale pentru singura puterea nucleara din lumea musulmana, condusa de Pervez Musharraf si care se confrunta cu un val de atentate.

In valea Swat, doua birouri de vot au fost avariate in atacuri cu bomba chiar inainte de deschiderea urnelor la ora 03.00 GMT (05.00, ora Romaniei), fara a se inregistra victime, anunta NewsIn. Cinci persoane, printre care si un candidat al opozitiei, au fost ucise in noaptea de duminica spre luni in estul Pakistanului, cu cateva ore de deschiderea urnelor, a anuntat, luni, politia. Persoane neidentificate au deschis focul asupra masinii unui candidat al partidului fostului premier si opozant Nawaz Sharif, in Punndjab, a declarat seful politiei orasului, Malik Iqbal.

Candidatul cu un mandat in adunarea locala Asif Asharaf a murit, ca si secretarul, garda sa de corp si o alta persoana. Un sustinator al lui Asharaf a murit la spital. Sharif a cerut arestarea ucigasilor candidatului sau, iar comisia electorala a amanat votul in aceasta circumscriptie.

Aceste alegeri locale si legislative, care se vor incheia la ora 12.00 GMT (14.00, ora Romaniei) sunt cu atat mai importante cu cat Pakistanul musulman, cu 160 de milioane de locuitori, este o sursa de ingrijorare pentru comunitatea internationala.

"Nu am nicio indoiala: alegerile vor fi libere, corecte si transparente", a spus purtatorul de cuvant al lui Musharraf, generalul Rashid Qureshi. O jumatate de milion de membri ai fortei de securitate, dintre care 81.000 militari suplimentari, sunt desfasurati pentru a asigura securitatea celor 64.000 de birouri de vot.
Islamisti inarmati au promis ca vor perturba procesul electoral, iar Osama ben Landen insusi a decretat jihad impotriva lui Musharraf, calificandu-l drept "cainele lui Bush".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.