Disperata si iritata de cererile insistente ale Chinei, Japonia a ridicat tonul, solicitand "scuze si despagubiri", in timp ce demonstratiile antijaponeze s-au multiplicat ieri in China. Ministrul de externe, Nobutaka Machimura, l-a convocat pe ambasadorul Chinei la Tokyo pentru a-i inmana personal nota de protest.

"Am cerut o sporire a masurilor de securitate pentru protejarea cetatenilor niponi, a intreprinderilor noastre si a ambasadei. Am cerut ca pe viitor astfel de incidente sa nu se mai produca", a declarat ulterior Machimura, care ar urma sa se deplaseze duminica viitoare la Beijing, pentru convorbiri cu omologul sau, Li Zhaoxing. "Guvernul chinez nu agreeaza actiunile extreme", a spus, la randul sau, ambasadorul Wang Yi dupa discutiile de peste 30 de minute. Dupa violentele de sambata de la Beijing, autoritatile chineze si-au exprimat regretul si au promis ca astfel de incidente nu se vor mai repeta.

Pietre, sticle si oua

Dar campania antijaponeza a continuat si ieri, cu demonstratii in sudul Chinei, care au reunit peste 20.000 de oameni. In ajun, fusesera numai 10.000. Ei au aruncat cu pietre, cu sticle si cu oua impotriva Ambasadei Japoniei din Beijing si a resedintei sefului misiunii diplomatice. Dezlantuita, multimea furioasa a atacat, de asemenea, bancile, magazinele si restaurantele nipone. Potrivit cifrelor statistice, la Beijing locuiesc aproximativ 7.600 de niponi.

Mobilizare de forte de ordine

Mass-media nipone au acordat spatii largi acestor demonstratii, considerate cele mai ample de la sangeroasele manifestatii din Piata Tienanmen. "Bizar este faptul ca, in pofida promisiunilor partii chineze de a asigura securitatea japonezilor, autoritatile de la Beijing nu au facut nimic pentru a-i impiedica pe protestatari sa arunce cu pietre si sticle", nota, printre altele, cotidianul de dreapta, Sankei Shimbun. In replica, agentia oficiala China Noua a anuntat ca oficialitatile statului au lansat un apel la calm, anuntand, totodata, mobilizarea unui important efectiv de forte de ordine.

In loc de explicatii

Incidentele de la Beijing sunt ultimul episod al ceea ce analistii au numit "razboiul manualelor scolare" care a turnat gaz peste foc, agravand climatul diplomatic, deja tensionat, dintre Japonia si vecinii sai, situatie generata in special de disputele teritoriale. Saptamana trecuta, conducerea chineza a protestat fata de reeditarea in Japonia a unui manual de istorie care, sustine Beijingul, minimalizeaza brutalitatile imperialismului nipon din Asia secolului trecut. In loc de orice alte explicatii, Tokio a acuzat educatia patriotica promovata in scolile chineze ca se afla la originea sentimentelor antinipone. Daca in plan diplomatic relatiile dintre cele doua puteri lasa de dorit, schimburile comerciale au atins cote maxime.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.