Alegerile parlamentare din Pakistan de maine au ca scop sfirsitul tranzitiei catre o guvernare civila.

Pakistanezi sint asteptati azi la urne dupa ce procesul electoral a fost aminat deja de doua ori pina acum: in noiembrie, ca urmare a starii de urgenta declarate de presedintele Pervez Musharraf, si apoi din cauza asasinarii liderului opozitiei, Benazir Bhutto, relateaza Cotidianul.

Sfarsitul campaniei electorale a fost marcata de violente, dupa ce sambata a avut loc un atentat sinucigas soldat cu moartea a 47 de persoane. Atentatul a avut loc in localitatea Parachinar in timpul unei demonstratii a partidului suporterilor lui Benzair Bhutto, liderul opozitiei pakistaneze asasinat in 27 decembrie 2007.

In urma atentatului de sambata multi pakistanezi se tem ca guvernul va incerca sa amane din nou alegerile, folosind ultimele violente drept pretext, noteaza AP, consultat de Rompres.

Pervez Musharraf a declarat insa pentru AP, citat de Ziua, ca, in ciuda incidentului de sambata, alegerile se vor desfasura conform calendarului stabilit. "Orice efort de a deraia procesul democratic sau desfasurarea alegerilor va fi dejucat", a subliniat fostul lider militar al Pakistanului.

Principalele partide inscrise pe lista sunt PPP – al fostului premier Benazir Bhutto,Liga Musulmana Pakistaneza pro-Musharraf - si Liga Musulmana Pakis­taneza (Nawaz Sharrif), informeaza Adevarul.Este de asteptat ca niciunul dintre acestea sa nu obtina majoritatea, ceea ce face probabila o coalitie intre doua dintre ele sau chiar intre toate trei. Partidul lui Shariff a anuntat ca nu va intra la guvernare atat timp cat Musharraf este presedinte, insa PPP a lasat optiunile deschise.

Alegerile reprezinta o amenintare la adresa presedintelui Pervez Musharraf, care detine puterea de opt ani. Balanta de forte s-ar putea schimba, daca cele doua principale partide din opozitie obtin doua treimi din locurile din parlament. Popularitatea lui Musharraf a avut de suferit, mai ales dupa ce, in noiembrie, acesta a impus starea de necesitate timp de sase saptamani pentru a-i descuraja pe cei care se opuneau realegerii sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.