La 83 de ani, un fost gardian al unui lagar de concentrare nazist a fost extradat zilele acestea de autoritatile canadiene la Roma, unde va ispasi o condamnare pe viata.

Potrivit BBC News, un tribunal militar din Peninsula l-a condamnat in 2000, in absenta, pe Michael Seifert pentru 11 crime comise in lagarul din Bolzano, un oras din nordul Italiei. Martorii care au pledat pentru vinovatia ucraineanului devenit gardian o data cu ocupatia nazista l-au acuzat pe acesta ca a lasat un prizonier sa moara de foame, ca a violat si a ucis o femeie insarcinata si ca a scos ochii unui alt prizonier.

Ucraineanul fusese arestat in 2002 in Canada, la cererea autoritatilor italiene, iar incercarile lui de a se opune extradarii au esuat luna trecuta. „Se creeaza astfel un exemplu si pentru alti criminali de razboi decit cei nazisti. Este un semn si pentru cei care au comis crime in Rwanda, Bosnia sau Darfur“, spune Avi Benlolo, unul dintre reprezentantii Centrului de Studiu al Holocaustului „Simon Wiesenthal“ din Canada.