Un cintaret de cabaret olandez trecut de suta de ani e huiduit la scena deschisa, iar un ucrainean octogenar e extradat de canadieni. Uitati de istorie, cei care au cochetat cu nazismul inca se confrunta cu propriile fapte.

La 83 de ani, un fost gardian al unui lagar de concentrare nazist a fost extradat zilele acestea de autoritatile canadiene la Roma, unde va ispasi o condamnare pe viata.

Potrivit BBC News, un tribunal militar din Peninsula l-a condamnat in 2000, in absenta, pe Michael Seifert pentru 11 crime comise in lagarul din Bolzano, un oras din nordul Italiei. Martorii care au pledat pentru vinovatia ucraineanului devenit gardian o data cu ocupatia nazista l-au acuzat pe acesta ca a lasat un prizonier sa moara de foame, ca a violat si a ucis o femeie insarcinata si ca a scos ochii unui alt prizonier.

Ucraineanul fusese arestat in 2002 in Canada, la cererea autoritatilor italiene, iar incercarile lui de a se opune extradarii au esuat luna trecuta. „Se creeaza astfel un exemplu si pentru alti criminali de razboi decit cei nazisti. Este un semn si pentru cei care au comis crime in Rwanda, Bosnia sau Darfur“, spune Avi Benlolo, unul dintre reprezentantii Centrului de Studiu al Holocaustului „Simon Wiesenthal“ din Canada.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.