Presedintele comunitatii etnicilor musulmani din Bosnia, Zeljko Komsic, a confirmat zvonurile conform carora documentul oficial al acordului de pace de la Dayton, care a dus la incheierea razboiului din Bosnia, lipseste din arhivele presedintiei de la Sarajevo, scrie joi AP.

"Am stabilit ca nu avem documentul original al acordului de la Dayton in arhivele prezidentiale", a spus Komsic, reprezentantul bosniac in cadrul presedintiei tricefale - sarbe, croate si musulmane - de la Sarajevo.

Conferinta de pace de la Dayton, desfasurata in statul american Ohio, a pus capat razboiului bosniac din perioada 1992-1995, iar documentele convenite au fost semnate oficial in Paris. Fiecare dintre partile implicate in negocierea acestor acorduri - cea a entitatii sarbe (reprezentata la vremea respectiva de defunctul presedinte iugoslav Slobodan Milosevic), cea croata si cea a bosniacilor musulmani - au primit cate un exemplar din document, insa presedintia bosniaca l-a ratacit pe al sau.

Printre liderii internationali care au participat la ceremonia de semnare s-au numarat Secretarul General ONU Boutros Boutros-Ghali, Secretarul General NATO Javier Solana, presedintele SUA Bill Clinton, presedintele francez Jacques Chirac, premierul britanic John Major, cancelarul german Helmut Kohl si premierul rus Viktor Cernomardin. UE a fost reprezentata de fostul premier suedez si co-presedinte al Conferintei de Pace de la Dayton, Carl Bildt.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.