Statele Unite vor lansa o racheta pentru a distruge un satelit de spionaj care nu mai poate fi controlat si care urma sa se prabuseasca pe Pamant, avand rezervoarele pline cu o substanta toxica, informeaza NewsIn.

Satelitul de aproximativ 1,1 tone, care a iesit de pe orbita sa in urma cu cateva saptamani, urmeaza sa fie distrus de o racheta tactica lansata de pe o nava a Marinei americane.

Presedintele George W. Bush "a ordonat Departamentului Apararii sa inceapa interceptarea", a anuntat joi consilierul adjunct pentru securitate nationala, James Jeffries.

Jeffries a precizat ca aceasta decizie a fost luata din cauza riscului pentru vieti omenesti reprezentat de intrarea in atmosfera a acestui satelit care mai are inca la bord 500 de kilograme de carburant toxic (hidrazina). Aceasta substanta extrem de periculoasa este carburantul preferat pentru motoarele satelitilor clasici.

Racheta care va viza satelitul este conceputa pentru alte misiuni, dar Pentagonul a decis ca poate fi reconfigurata pentru a fi folosita la distrugerea satelitului, a mai precizat consilierul pentru securitate.

“Am modificat deja trei rachete de tip SM-3, aflate la bordul navei Aegis, si le vom folosi pentru distrugerea satelitului”, a declarat James E. Cartwright, adjunctul sefului de stat major din SUA, potrivit Cotidianul.

Autoritatile americane spun ca vor initia operatiunea abia dupa 20 februarie cand aparatul se va afla deasupra Irlandei la o altitudine de peste 400 km.

Potrivit lui Cartwright, exista sanse de peste 80% ca satelitul sa fie distrus din prima lovitura si ca riscurile unui accident nefericit sint extrem de mici.

“Am revizuit toate datele si am ajuns la concluzia ca cel mai rau lucru care se poate intimpla, daca tragem asupra satelitului, este sa nu-l nimerim. In acest caz ne-am afla in aceeasi situatie in care sintem acum”, a precizat el.

Cu toate ca riscul ca resturi din satelitul sa intre in atmosfera este minim, Bogdan Klich, ministrul polonez al apararii, a declarat ca Polonia face parte dintre tarile pe care Statele Unite le-a prevenit in legatura cu acest risc si si-a plasat armata in stare de alerta, informeaza Adevarul.

„Incepand de saptamana viitoare, vom plasa la un nivel superior sistemul nostru de supraveghere, pentru cazul in care elemente ale satelitului vor cadea in Polonia", a precizat seful Statului-Major al armatei poloneze, generalul Franciszek Gagor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.