Liderul gruparii libaneze, Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat, ieri, „razboi deschis” Israelului.

Dupa parerea lui, Israelulul este responsabil de moartea lui Imad Mughniyeh, unul dintre cei mai cautati teroristi din lume si unul din liderii Hezbollah.

„Daca sionistii doresc razboi deschis, il vor avea”, a avertizat liderul islamist intr-un discurs transmis pe un ecran urias, cu ocazia funeraliilor lui Moughnieh, informeaza Gandul.

Israelul a negat orice implicare in atentatul cu autovehicul capcana comis marti, la Damasc.

"Respingem orice incercare a elementelor teroriste de a implica Israelul in acest incident", se arata intr-o declaratie a premierului israelian Ehud Olmert, conform Ziua.

Potrivit Realitatea, mii de sustinatori ai opozitiei si demnitari, printre care si ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, au participat la Beirut, la funeraliile liderului Hezbollah care au avut loc intr-un complex care poate gazdui pana la 20.000 de persoane

Pe strazi s-au difuzat cantece care glorifica razboiul sfant si martiriul, elogiindu-l pe Imad Moughnieh, considerat de sustinatorii Hezbollah un "erou" al luptei impotriva Israelului.

Imad Moughnieh, supranumit "Tatal teroristilor", a fost cel care l-a "inspirat" pe Osama ben Laden si este acuzat de organizarea celor mai sangeroase atentate din ultimii 25 de ani, informeaza Ziua. El se afla pe lista FBI a celor mai cautati teroristi din lume. Pentru prinderea lui se oferea suma de 25 de milioane de dolari, suma identica celei oferite pentru prinderea lui Osama ben Laden.

FBI a anuntat ca asteapta o confirmare oficiala si detalii legate de moartea lui Imad Mughniyeh. "Daca se dovedeste ca informatia este adevarata, avem de a face cu o veste buna. Unul dintre cei mai mari teroristi nu va mai mai putea ataca cetatenii americani sau ai altor state", a declarat agentul special Richard Kolko.

De asemenea, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a declarat ca Mughniyeh "a fost un asasin cu sange rece, un criminal in masa si un terorist responsabil de moartea a nenumarati oameni". "Lumea este acum un loc mult mai bun", a tinut sa precizeze McCormack.

"Ben Laden este un copil in comparatie cu Mughniyeh, care este un psihopat si un geniu al terorismului. L-am studiat si am ajuns la concluzia ca este un psihopat care este motivat de diferite motive care tin de nebunie si de aceea am renuntat sa incerc sa-l mai inteleg", afirma unul dintre agentii israelieni care se ocupa de cazul teroristului. Foarte probabil, ura lui Imad Mughniyeh a fost alimentata si de uciderea celor doi frati ai sai.

Potrivit Gandul, Moughnieh, in varsta de 45 de ani, a fost personaj-cheie in diferite operatiuni militare, rapiri de persoane, atentate sinucigase ale Hezbollah impotriva intereselor americane si implicat in activitatea secreta a gruparii si era considerat un model de catre teroristul numarul unu, Osama bin Laden.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.