Eventuala recunoastere internationala a Kosovo, care se pregateste sa isi proclame independenta de Serbia, impotriva dorintei Belgradului, va rezulta din decizii individuale ale statelor si nu a ONU, care nu are competenta in acest sens, anunta NewsIn.

"Adevarata intrebare in cazul in care Kosovo se va declara independent, asa cum ne asteptam, este: cine il va recunoaste? Aceasta nu este o intrebare formulata la ONU. Este formulata in fiecare tara", a declarat ieri un diplomat occidental sub acoperirea anonimatului.

Responsabilii din Kosovo au anuntat ca vor fi pregatiti, din punct de vedere tehnic, sa proclame unilateral independenta provinciei sarbe cu populatie majoritar albaneza incepand de vineri, dar au dat asigurari ca vor astepta aprobarea Statelor Unite si Uniunii Europene pentru un anunt "coordonat".

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni astazi de urgenta, la cererea Belgradului si a Moscovei, dar nu exista perspective pentru schimbarea pozitiei vreuneia dintre partile implicate.

Premierul kosovar ales, Hashim Thaci, a afirmat ca problema statutului Kosovo nu mai este, in acest stadiu, de "domeniul" ONU. La randul sau, un diplomat din Consiliul de Securitate a declarat ca "problema Kosovo nu se mai afla la New York, ci la Bruxelles".

Asemeni Statelor Unite, majoritatea tarilor UE, in frunte cu Germania, Franta, Marea Britanie si Italia, si-au exprimat intentia de a recunoaste independenta Kosovo dupa proclamare. Dar sase state membre, care se tem ca aceasta masura ar incuraja separatismul, nu o vor face sau cel putin nu de la inceput: Bulgaria, Cipru, Spania, Grecia, Romania si Slovacia.

Dupa declararea independentei, se va pune problema aderarii Kosovo la ONU, obiectiv pe care Thaci a anuntat ca vrea sa il fixeze "intr-un viitor apropiat".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.