Congresul american a sfidat presedintia si a votat pentru a interzice CIA sa foloseasca simularea inecului si a altor tehnici dure de interogare, informeaza NewsIn.

Aceasta masura a Congresului intervine dupa ce directorul CIA, Micahel Hayden, a dezvaluit saptamana trecuta ca autoritatile americane au folosit simularea inecului in trei cazuri, asupra unor suspecti capturati dupa atacurile din 11 septembrie. Aceasta tehnica este condamnata de organizatiile pentru apararea drepturilor omului si de alte tari care o califica drept tortura.

Congresul a cerut CIA sa respecte manualul Infanteriei americane privind interogarea suspectilor, care interzice opt tehnici, printre care si simularea inecului.Senatorii republicani urmau sa apeleze la un blocaj procedural, dar au renuntat, stabilind ca oricum presedintele Bush isi va folosi dreptul de veto.

CIA a anuntat ca nu comenteaza proiectul. Hayden a declarat saptamana trecuta ca tehnica simularii inecului poate fi scoasa in afara legii din punctul sau de vedere, dar Casa Alba a refuzat sa excluda folosirea acestei tehnici pe viitor.