Cel mai probabil, duminica sau luni, albanezii din Kosovo isi vor proclama independenta.

„Inchidem capitolul trecutului si deschidem capitolul viitorului. Kosovo este patria tuturor cetatenilor sai“, a declarat recent premierul kosovar Hashim Thaci, care se poate baza pe sprijinul Statelor Unite si al marilor puteri din Uniunea Europeana: Germania, Franta, Marea Britanie si Italia. sase tari membre UE - Cipru, Spania, Bulgaria, Grecia, Romania, Slovacia - nu vor recunoaste in viitorul apropiat independenta Kosovo, considerata de Serbia si Rusia drept „ilegala“., informeaza EVZ.

Potrivit Romania Libera, Serbia si Rusia au cerut convocarea pentru astazi a unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU pentru dezbaterea probabilei declaratii de independenta care este vazuta de oficialii de la Belgrad ca ar incalca Rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate, adoptata dupa razboiul din 1999, conform careia albanezii Kosovari au statut de "autonomie substantiala" dar sub suveranitate sarba.

Pe fondul preparativelor intense facute de liderii de la Pristina pentru independenta Kosovo, reprezentantii Uniunii Municipalitatilor si a Satelor au decis saptamana trecuta ca peste numai doua zile sa formeze un parlament sarb din Kosovo si Metohija, cu sediul in partea de nord a orasului Mitrovita, cea mai mare enclava sarbeasca, relateaza Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.