„Inchidem capitolul trecutului si deschidem capitolul viitorului. Kosovo este patria tuturor cetatenilor sai“, a declarat recent premierul kosovar Hashim Thaci, care se poate baza pe sprijinul Statelor Unite si al marilor puteri din Uniunea Europeana: Germania, Franta, Marea Britanie si Italia. sase tari membre UE - Cipru, Spania, Bulgaria, Grecia, Romania, Slovacia - nu vor recunoaste in viitorul apropiat independenta Kosovo, considerata de Serbia si Rusia drept „ilegala“., informeaza EVZ.

Potrivit Romania Libera, Serbia si Rusia au cerut convocarea pentru astazi a unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU pentru dezbaterea probabilei declaratii de independenta care este vazuta de oficialii de la Belgrad ca ar incalca Rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate, adoptata dupa razboiul din 1999, conform careia albanezii Kosovari au statut de "autonomie substantiala" dar sub suveranitate sarba.

Citeste si:

Pe fondul preparativelor intense facute de liderii de la Pristina pentru independenta Kosovo, reprezentantii Uniunii Municipalitatilor si a Satelor au decis saptamana trecuta ca peste numai doua zile sa formeze un parlament sarb din Kosovo si Metohija, cu sediul in partea de nord a orasului Mitrovita, cea mai mare enclava sarbeasca, relateaza Adevarul.