Croatia va urma politica Uniunii Europene in eventalitatea unei proclamari a independentei provinciei sarbe Kosovo, in timp ce Bosnia se va numara printre ultimele tari care se vor pronunta, au anuntat miercuri sefii diplomatiei acestor tari vecine Serbiei, anunta NewsIn.

Dupa razboiul intercomunitar din 1992 - 1995, Bosnia este formata din doua entitati, Republika Srpska si Federatia Croato-Musulmana, unite prin institutii centrale slabe. In aceste conditii, deciziile majore de politica externa trebuie sa primeasca acordul celor trei principale comunitati: sarba, musulmana si croata.

Sarbii bosniaci se opun unei independente proclamate unilateral de Kosovo, iar o mare parte dintre ei sunt de parere ca si frontierele Bosniei ar trebui modificate, in cazul in care Kosovo se va separa de Serbia.

Albanezii din Kosovo se pregatesc sa isi proclame unilateral independenta, probabil duminica sau luni, iar Washingtonul si tarile mari din UE urmeaza sa o recunoasca rapid.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.