Washingtonul incearca sa estimeze daca misiunea recenta a unor bombardiere ruse in apropiere de un portavion american sugereaza o reintoarcere a Moscovei la o mentalitate de Razboi Rece si evalueaza cum ar trebui sa raspunda Pentagonul,a anuntat marti un ofiter militar, relateaza NewsIn.

Pe de alta parte, alti oficiali din Ministerul Apararii si din Marina au subliniat ca ei nu vad in survolul rus la sud de Japonia o provocare.

Un bombardier rus a survolat sambata portavionul USS Nimitz in largul Japoniei, la o altitudine de circa 610 metri, in timp ce un altul zbura la mica distanta si la aceeasi altitudine.

Patru avioane de vanatoare F-18 au fost trimise sa le intercepteze si le-au escortat pana au parasit zona.
Incidentul s-a produs in spatiul aerian international, a subliniat, generalul James Cartwright. "Incercam doar sa intelegem ce mesaj ni s-a trimis prin aceasta survolare", a adaugat el, in fata unei comisii a Senatului.

Relatiile ruso-americane s-au deteriorat in conditiile in care Washingtonul este ingrijorat de o erodare a democratiei ruse, iar Moscova se plange de interferente americane.

O disputa inlegatura cu proiectul american de a instala elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul unor tari foste aliate sovietice a alimentat si mai mult tensiunile.

Aviatia militara rusa a anuntat ca operatiunea din 9 februarie se incadreaza in misiunile de patrulare din oceanele Pacific, Atlantic si Arctic si din Marea Neagra, lansate in august 2007.

"Suntem suprinsi de reactia provocata", a declarat purtatorul de cuvant al aviatiei militare ruse, Aleksandr Dobrisevski, citat de agentia RIA Novosti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.