Un analist al Departamentului american al Apararii si trei cetateni chinezi au fost arestati si pusi sub acuzare in doua cazuri de spionaj in favoarea Chinei, noteaza CNN, citat de Gandul.

Printre cei arestati se afla Gregg William Bergersen (51 de ani), unui analist civil al Departamentului Apararii, care este acuzat de procurorii federali din Virginia ca a vandut informatii clasificate privind vanzarile de arme americane catre Taiwan.

Cei care au cumparat informatiile oferite de el sunt doi cetateni chinezi, Tai Shen Kuo, cetatean american nascut in Taiwan, si Yu Xin Kang, cetatean chinez, ambii din New Orleans.

In cel de-al doilea caz Greg Chung, fostul inginer la Boeing Dongfan Chung, a fost arestat pentru furt si transmitere de informatii comerciale catre China despre compania aeronautica americana, in special in legatura cu o naveta spatiala, informeaza Adevarul.

De mai bine de un an autoritatiile americane il suspecteaza pe Chung, care locuieste in Orange, California, ca ar fi primit, incepand din 1979, ordine de la persoane cu legatura cu industria aeronautica din China, care ii cereau informatii precise. Departamentul Justitiei a anuntat ca acest dosar este legat de o alta ancheta vizandu-l pe Chi Mak, un inginer american de origine chineza care locuia in California, declarat vinovat anul trecut ca a furnizat informatii delicate Chinei in legatura cu apararea americana.

Intre cele douacazuri de spionaj nu exista nicio legatura , fiind doar o coincidenta faptul ca au fost acuzati in aceeasi zi.

Potrivit Cotidianul, directorul serviciilor de informatii, Mike McConnell, a declarat ca spionii chinezi sint printre cei mai “agresivi” in colectarea informatiilor legate de sistemele de aparare, proiectele si facilitatile SUA in domeniu, iar demersurile lor sint similare eforturilor din timpul Razboiului Rece