O ancheta a Pew Research Center arata ca albii vor deveni o minoritate in SUA, pana in anul 2050, din cauza cresterii numarului imigrantilor.

In anul 2050 albii vor reprezenta in Statele Unite 47% din populatie, fata de doua treimi cat constituie in acest moment, informeaza NewsIn. De asemenea, si numarul populatiei va creste simtitor, de la 296 milioane cat s-a inregistrat in 2005, la 438 milioane in 2050. 80% din aceasta crestere va fi determinata de sosire imigrantilor ce isi vor intemeia familii in America. Astfel, mai mult de un american din cinci va fi imigrant in 2050, fata de unul din opt cat era in 2005.

„Am presupus ca rata imigratiei va ramane relativ constanta“, a declarat Jeffrey Sassel, coautor al raportului. Chiar in conditiile unor limitari ale imigratiei, populatia hispanica va continua sa creasca, pentru ca are o rata a natalitatii superioara celei a populatiei generale, relateaza EVZ.

Studiu realizat de Centrul Pew Hispanic mai arat ca intre anii 2020 si 2025 procentajul celor nascuti in strainatate va depasi maximul istoric atins in urma cu un secol, in timpul ultimului mare val de imigratie. Noii imigranti si copiii lor, precum si nepotii nascuti in Statele Unite vor reprezenta 82% din cresterea populatiei in perioada 2005-2050.

Albii non-hispanici, care acum alcatuiesc doua treimi din populatie, vor deveni minoritari, cu 47%. Ei reprezentau 85% din populatie in 1960. Hispanicii, deja cel mai mare grup minoritar, vor reprezenta 29% din populatie, in timp ce negrii se vor mentine la 13%, iar asiaticii vor creste de la 5% la 9%.

Studiul are la baza tendintele inregistrate in cursul ultimilor 50 de ani cand imigratia, legala si ilegala, a jucat un rol din ce in ce mai important in cresterea numarului populatiei americane, relateaza Ziua.

Din 1960 pana in 2005, imigrantii si copiii lor au reprezentat 51% din cresterea numarului populatiei Statelor Unite si chiar 58%, incepand din 1980. Raportul Pew Research indica faptul ca aceste proiectii ar putea fi afectate de politica privitoare la imgiratie. Imigratia ilegala si modalitatea de a o combate au constituit una din temele centrale ale campaniei prezidentiale din 2008 in SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.