Este pentru prima data dupa destramarea Uniunii Sovietice, cand Moscova este trecuta din categoria partenerilor in cea a "principalelor amenintari" la adresa Frantei

Expertii militari francezi lucreaza proiectul noii doctrine militare a Frantei, doctrina de prevede utilizarea fortelor armate in cazul in care Rusia va ameninta tari din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Intentia noului presedinte Nicolas Sarkozy de a readuce Franta in structurile militare ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a starnit ingrijorari firesti din partea Rusiei: nu cumva acest lucru va duce nu doar la demontarea politicii externe gaulliste, dar si la o reorientare ferma a Frantei spre Washington?
Revista Le Figaro Magazine a rezumat continutul acestui proiect confidential al noii doctrine militare a Frantei, proiect ce i-a fost trimis lui Sarkozy in data de 4 ianuarie.

Proiectul reprezinta primul rezultat al activitatii desfasurate de comisia de experti in frunte cu Jean-Claude Mallet, pe care seful statului francez l-a insarcinat, in august 2007, cu elaborarea asa-zisei "Carti albe in domeniul apararii si securitatii" (Livre blanc sur la defense et la securite nationale). Tocmai acest document trebuie sa determine evolutia Fortelor Militare ale Frantei pentru urmatorii 15 ani. Desigur, principala concluzie va fi cea privind caracterul inevitabil al revenirii cat mai grabnice a Frantei in structurile militare ale NATO.

Rusia, prieten sau potential inamic ?

Dupa cum explica Le Figaro Magazine, pentru analizarea noilor amenintari si posibile reactii la acestea, expertii francezi in aparare iau in calcul 12 scenarii de baza care ar presupune utilizarea Fortelor Militare ale Frantei. Alaturi de "atacul terorist", "amenintarea cu racheta", "indeplinirea datoriei de aliat al NATO" si "operatiunile de pacificare", la numarul 9 se face referire si la Rusia. Scenariul prevede implicarea Armatei franceze in "cazul in care Rusia va ameninta pe vreunul dintre vecinii sai".

In aceasta enumerare de cazuri, Rusia este unica tara denumita fara ocolisuri "inamic potential", subliniaza cotidianul rus Izvestia. Nici macar Iranul si Coreea de Nord nu figureaza pe aceasta lista, ci doar "incalcarea tabu-ului nuclear". Este pentru prima data dupa destramarea Uniunii Sovietice, cand Moscova este trecuta din categoria partenerilor in cea a "principalelor amenintari" la adresa Parisului. Prin urmare, de acum incolo Franta intentioneaza sa-si implice Fortele Militare in diferendele de pe teritoriul CSI, chiar daca pe ea personal nu o ameninta nimic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.