Presedintele si premierul Timorului de Est au fost, ieri, tintele a doua atacuri coordonate, seful statului fiind ranit de un glont in zona abdomenului, iar seful guvernului scapand dintr-o ambuscada, transmite NewsIn.

Primul atac a vizat resedinta privata a sefului statului, Jose Ramos-Horta, in varsta de 58 de ani, laureat al premiului Nobel pentru pace in anul 1996. Un grup de rebeli inarmati au lansat un atac asupra locuintei sale, situata in capitala Dili, dupa o confruntare cu garzile prezidentiale care asigurau paza imobilului.

Presedintele a fost operat de urgenta, a anuntat ministrul de externe Zacarias da Costa. "El a fost lovit de un glont in spate, care i-a perforat stomacul", a mai precizat da Costa. Ramos-Horta a fost transportat la spitalul din Darwin, Australia, cel mai apropiat de Timorul de Est. Premierul australian Kevin Rudd a declarat ca starea presedintelui este "foarte grava, dar stabila".

Potrivit BBC, Premierul Gusmao le-a spus ziaristilor prezenti la o conferinta de presa ca situatia este sub control.

"Desi statul a fost atacat de un grup armat si presedintele a fost ranit, statul detine controlul stabilitatii", a spus Xanana Gusmao.

Potrivit Reuters,citat de Adevarul, liderul rebelilor, Alfredo Reinado, a fost ucis in atentatul asupra presedintelui Horta.

Dupa retragerea portughezilor in 1975, presedintele Jose Ramos-Horta a jucat un rol important in campania dusa impotriva guvernarii Timorului de Est de catre Indonezia. Impreuna cu episopul Carlos Filipe Ximenes, Jose Ramos-Horta primit premiul Nobel pentru pace in 1996, relateaza BBC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.