Sentinta in cazul fostului presedinte costarican Rafael Calderon si a celor sapte complici judecati pentru coruptie a ramas definitiva, dupa ce Curtea de Apel a respins toate actiunile ridicate de catre aparatorii sai.

Reprezentantul legal al lui Calderon, Juan Marcos Rivcero, a explicat, pentru agentia Associated Press, ca procesul ar continua la o data ce nu a fost stabilita, “poate in luna mai”.

Calderon este al doilea presedinte din Costa Rica judecat pentru coruptie in timpul mandatului. Primul a fost Miguel Angel Rodriguez. Calderon, presedinte in perioada 1990-1994, este acuzat de “delicte de coruptie grava”, in legatura cu folosirea unor bani imprumutati de guvernul Finlandei pentru cumpararea de echipamente necesare Casei de Asigurari Sociale. S-a constatat ca echipamentele achizitionate nu corespundeau necesitatilor Casei de Asigurari, aproape opt milioane de dolari fiind folositi pentru comisioane la firme locale, functionari publici si politicieni. Presedintele Calderon a primit suma de 520.000 de dolari, care, dupa cum a declarat el, au fost platiti pentru o consultatie Corporatiei Fischel, grupul farmaceutic local. Presedintele a stat, deja, un an in detentie preventiva si apoi sub arest la domiciliu.

Procurorii au anuntat mentinerea acuzatiilor impotriva fostului presedinte Miguel Andres Rodriguez (cu mandatul in perioada 1998-2002), acuzat ca a primit mita, in 2001, pentru a favoriza o firma la o licitatie pentru telefonie celulara. Scandalul a determinaat deja retragerea lui Rodriguez din functia de secretar General al Organizatiei Statelor Americane (OSA), in 2004.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.