Presedintele ucrainean Victor Iuscenko i-a cerut Iuliei Timosenko sa rezolve problema gazelor in care Gazprom acuza Ucraina ca intarzie plata datoriilor.

Potrivit Adevarul, purtatorul de cuvant al presedintiei ucrainiene a declarat ca Iuscenko i-a cerut lui Timosenko "sa semneze, pana duminica seara, toate documentele necesare intre Naftogaz (compania publica ucraineana) si partea rusa referitoare la livrarile de gaze si plata acestora".

Directorul companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, i-a trimis sambata un mesaj lui Iuscenko, cerandu-i sa contribuie la rezolvarea disputei.reamintind ca Naftogaz trebuie sa achite datoria catre Gazprom inainte de termenul-limita stabilit pentru azi, la ora 12.00, ora Moscovei (11.00, ora Romaniei).

Gazprom acuza Ucraina ca intarzie plata datoriilor, care s-ar ridica la 1,5 miliarde de dolari, si ameninta ca, in cazul in care restantele nu vor fi achitate, va intrerupe, incepand de marti, exporturile de gaze catre Kiev, relateaza Gandul.

Iulia Timosenko si-a exprimat in cateva randuri intentia de a modifica relatiile cu Rusia in domeniul energetic, propunand o crestere a tarifelor pentru tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei si eliminarea intermediarilor pe piata gazelor naturale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.