La conferinta anuala pe probleme de securitate de la Munchen, liderii NATO au readus in discutie nevoia de a moderniza structurile si militare ale NATO.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a vorbit despre nevoia unei noi viziuni strategice, remarcand ca a spus un lucru similar la conferinta de anul trecut, cand a subliniat ca NATO trebuie sa se modernizeze pentru a fi in pas cu secolului al XXI-lea, relateaza Ziua.

Remarcand eforturile lui Jaap de Hoop Scheffer, ministrul francez al Apararii, Herve Morin considera ca trebuie mers „mai departe si mai repede“, informeaza Cotidianul. El a anuntat ca Franta va face anul acesta propuneri de consolidare a capacitatii de aparare a UE, conditie impusa de presedintele francez Nicolas Sarkozy pentru revenirea in NATO.

Herve Morini a spus la conferinta de la Munchen ca reforma NATO trebuie facuta mai rapid si in profunzime. Alianta are un buget anual de doua miliarde de euro si 22.000 de angajati, ceea ce inseamna un angajat permanent la fiecare trei militari aflati in misiune. De asemenea, are aproape 320 de comitete sau subcomitete, printre care comitetul pentru provocarile societatii moderne sau comitetul pentru alimente si agricultura.

Referindu-se la la problemele intampinate de UE cand vine vorba de trimiterea de soldati in misiuni internationale precum cele din Afganistan, Morini a declarat ca "Europa ar trebui sa faca mai mult pentru a imparti aceasta povara", relateaza Ziua.

Potrivit Cotidianul, secretarul american al Apararii, Robert Gates, a cerut statelor NATO sa adopte standarde unitare de pregatire a trupelor pentru lupta antiinsurgenta, pentru a creste eficienta operatiunilor antitalibane din Afganistan.

„Este clar ca avem nevoie de norme comune pentru cei care merg in Afganistan“, a spus Gates, adaugind ca NATO nu-si poate permite sa esueze in aceasta tara.

Ziua mentioneaza ca aceste norme trebuie sa se aplice atat in cazul "trupelor de lupta care desfasoara operatiuni antiinsurectionale", cat si al "civililor care lucreaza in echipe de reconstructie provinciala" in cadrul fortei internationale ISAF sau al instructorilor militari care antreneaza armata afgana si "echipelor de legatura si de formare operationala" in jargonul NATO.

"Pentru ca efortul nostru global sa nu fie inferior sumei partilor, este indispensabil ca actiunea noastra sa fie unificata prin tactica, antrenament si obiective similare", a afirmat secretarul american al apararii.

Gates a adugat potrivit Adevarul ca "Afganistanul nu a fost numai baza atacurilor impotriva Statelor Unite in 2001, fiind clar ca Al-Qaida si alte grupari din regiune au jucat un rol in atentatele din Europa", referindu-se la evenimentele de la Madrid si Londra.

Tot sambata secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a declarat ca sprijina eforturile Croatiei, Albaniei si Macedoniei de a fi invitate sa adere la Alianta, la summitul de la Bucuresti, relateaza Adevarul.

"Este important sa cream o noua dinamica in regiunea Balcanilor, de aceea sper ca, la Bucuresti, vom fi pregatiti sa deschidem usile NATO unor noi membri din aceasta zona", a mai adaugat Scheffer, conform Reuters, citat de Adevarul.

In prezent, NATO examineaza candidaturile celor trei tari, care trebuie sa indeplineasca o serie de criterii militare si democratice.

Legat de acelasi subiect, Ministrul german al apararii, Franz Josef Jung, s-a aratat "optimist cu privire la sansele Croatiei, si poate si ale Albaniei si Macedoniei de a adera".

Prezent la conferinta de la Munchen, prim-vicepremierul rus, Serghei Ivanov, a asigurat Washingtonul ca Moscova nu isi propune o confruntare deschisa cu rivalii sai, ci o "colaborare multilaterala", in special impotriva proliferarii armelor de distrugere in masa, fara a uita sa atentioneze Occidentul cu privire la consecintele unei eventuale recunoasteri a independentei Kosovo, relateaza Ziua.

Potrivit Cotidianul, Ivanov a mai spus ca Occidentul nu trebuie sa se teama de dezvoltarea economica si politica a Rusiei, pentru ca aceasta nu va reprezenta o amenintare la adresa altor state.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.