Lupta in tabara democrata devine din ce in ce mai imprevizibila dupa ce Barack Obama a invins-o lejer ,sambata, pe Hillary Clinton in trei state.

Tanarul senator de Illinois a invains sambata, alegerile primare organizate in Louisiana, Nebraska si statul Washington si caucusurile din Insulele Virgine. Potrivit Cotidianul, el are are 1.070 de delegati, iar Clinton, 1.095. Numarul necesar pentru nominalizarea din partea partidului este 2.025.

Faptul ca in urma alegerilor de sambata, Barack Obama a sucrlasat-o pe rivala sa , Hillary Clinton, la o diferenta considerabila inseamna ca Obama, ajuns din nou „pe val“, beneficiaza de un nou moment de gratie care ii poate mobiliza pe indecisi de partea lui.

„Am cistigat in nord, in sud, am cistigat peste tot. Astazi, alegatorii de pe coasta de est, de pe coasta de vest si din inima Americii s-au ridicat sa spuna 'da, se poate>>...“, a afirmat Barack Obama in discursul tinut dupa confirmarea victoriei sale.

La republicani John McCain, despre care analistii spun ca va obtine, mai mult ca sigur, investitura partidului sau alegerile primare din Louisiana si caucusul din Kansas in fata rivalului sau Mike Huckabee, dar a castitgat „la mustata" in statul Washington, relateaza Adevarul.

Potrivit unor sondaje de opinie prezentate de EVZ, Barack Obama ar avea mai multe sanse sa-l invinga pe John McCain in lupta pentru Casa Alba. Un sondaj comandat de CNN, efectuat in perioada 1-3 februarie, arata ca, daca in duelul final ar merge Hillary Clinton si John McCain, scorul ar fi de 50% la 47%.

in schimb, daca in batalie s-ar infrunta Obama si McCain, scorul ar fi de 52% la 44%, rezultat care indica un avantaj clar pentru democratul de culoare, avantaj care nu poate fi umbrit de marja de eroare a cercetarii sociologice.

Aceeasi intentie de vot a fost evidentiata de un alt sondaj, realizat in perioada 1-4 februarie, de data aceasta comandat de revista „Time“. intr-un duel Clinton - McCain, scorul ar fi egal (46% la 46%), iar intr-o confruntare Obama - McCain, scorul ar fi 48% la 41%.

Predictia unei laureate a premiului Nobel

Potrivit Ziua, daca Barack Obama va fi ales presedintele Statelor Unite, va fi asasinat imediat, estimeaza laureata premiului Nobel, Doris Lessing, citata de AFP.

Doris Lasing ar opta pentru o alianta dintre cei doi candidati democrati dar in opinia ei ar fi mai bine ca alegerile sa fie castigate de Hillari Clinton.

Scriitoare britanica nu s-a sfiit sa-l atace chiar pe presedintele american, George W. Bush, despre care a afirmat, in urma cu cateva luni, ca este o "calamitate mondiala". "Toata lumea s-a plictisit de omul asta. Fie e prost, fie e foarte siret."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.