Revolutia tehnologica creeaza noi vulnerabilitati, dar si noi forme de propaganda

In doctrinele pentru operatii informationale ale diferitelor categorii de forte ale armatei americane promulgate dupa anul 2000, se poate observa accentul din ce in ce mai puternic pus pe domenii mai putin conventionale de actiune militara legate de tehnologia de varf. Tendinta aceasta poate fi considerata fireasca dat fiind ca armata americana este de departe cel mai sofisticat tehnologic si informational organism militar din lume; apare insa intrebarea la ce bun aceasta concentrare conceptuala, structurala si actionala pe o zona de super-tehnologie, din moment ce adversarii predictibili nu dispun de asemenea capacitati de lupta avansate?

Raspunsul a venit inca din primavara anului 1999, in timpul conflictului militar dintre NATO si Iugoslavia, cand s-a desfasurat si ceea ce a fost numit "primul razboi web", Alianta fiind nu o data prinsa pe picior gresit si nepregatita pentru a riposta la atacurile concertate ale hackerilor sarbi. Situatii similare sunt posibile - cu consecinte mult mai dezastruoase - si in razboiul impotriva terorismului, atacul putandu-se produce nu din partea unei structuri oficiale, ci dintr-o minuscula celula terorista.

a) Razboiul electronic - Electronic Warfare (EW)

Raspandirea retelelor de calculatoare, accesul la Internet si aparitia logurilor creeaza noi domenii de interes pentru specialistii in propaganda

Concret, care ar fi contributia acestor specialitati militare in influentarea sau afectarea sistemelor informationale din punctul de vedere american si aliat? Prin actiunile de razboi electronic, informatii importante pentru luarea deciziilor de catre adversar pot fi afectate in beneficiul initiatorului actiunii, tot asa cum pot fi potentate sau dimpotriva, protejate in spectrul eletro-mangnetic propriile operatii de influentare; in mod special actiunile de razboi electronic trebuie a fi coordonate cu cele din retelele de calculatoare, cu operatiile psihologice si cu cele de inselare militara, prin emisii electromagnetice corespunzatoare.

b) Operatii in retelele de calculatoare - Computer Network Operations (CNO)

Anvergura si arhitectura operatiilor in retelele de calculatoare depind de capacitatile si dependentele similare ale adversarului in materie de IT si presupun urmatoarele trei tipuri de activitati: a) atacul retelelor de calculatoare ale adversarului prin insertia unor virusi sau chiar manipularea datelor, informatiilor si performantelor sistemelor IT ale acestuia; b) exploatarea la maxim a posibilitatilor si oportunitatilor propriilor retele de calculatoare in circulatia informatiilor si datelor necesare in cadrul operatiilor informationale; c) apararea propriilor retele de calculatoare impotriva oricaror atacuri, element esential pentru mentinerea intacta a capacitatii de luare a deciziei.

Cel mai recent si elocvent caz de atac in retele de calculatoare l-a suferit in primavara anului 2006 Estonia ale carei retele de calculatoare din Parlament, Guvern, banci, universitati, spitale au fost blocate de peste un milion de cereri de date venite din exterior. Partea estoniana a acuzat, dar nu a putut dovedi ca a fost vorba de represalii din partea rusa, ca urmare a deciziei autoritatilor estoniene de a muta un monument sovietic din Talinn.

Dincolo de adevarul asupra acestui incident, NATO si SUA au luat in serios posibilitatea si eventualitatea unei asemenea forme de agresiune fata de care sunt inca vulnerabile si care inca nici nu poate fi incadrata din punct de vedere al dreptului international in categoria actelor de razboi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.