"Guvernul sarb primeste tot mai multe informatii semnificative ca Hashim Thaci va proclama ilegal independenta Kosovo la 17 februarie", a spus el, dupa discutii cu consilierul lui Javier Solana.
Samardzici nu a precizat originea informatiilor.

Liderii kosovari au anuntat ca in februarie vor declara unilateral independenta Kosovo.

Premierul provinciei, Hashim Thaci, fost comandant UCK, a declarat chiar ieri ca peste o suta de state ar fi gata sa recunoasca noua entitate separatista, informeaza Ziua.

"Avem confirmari de la circa 100 de tari din lume care sunt gata sa recunoasca independenta imediat dupa proclamare", a declarat, ieri, premierul kosovar Hashim Thaci, la finalul unei reuniuni cu seful misiunii ONU in Kosovo (MINUK), Joachim Rucker, prevazand "o recunoastere (internationala) puternica si masiva".

EVZ relateaza ca populația majoritar albaneză din Kosovo se pregătește de „marea sărbătoare“ care, potrivit edililor din capitala Priștina, va include focuri de artificii, concerte și prezența a aproximativ 200.000 de vizitatori. Toate pregătirile in acest sens au fost făcute deja, au menționat responsabili ai guvernului kosovar, adăugand că principala lor preocupare va fi „controlul situației“.

Primarul Priștinei, Isa Mustafa, plănuiește ca manifestările să dureze două zile, tocmai in scopul de a le „controla“ mai bine. „O zi pentru proclamarea independenței, cealaltă pentru invitații străini. Ar fi incă și mai bine dacă celebrările vor avea loc in mai multe orașe din Kosovo“, a spus Mustafa.