"Este deja clar ca a inceput o noua cursa a inarmarilor", a spus el.

"Nu trebuie sa ne permitem sa fim atrasi in aceasta cursa", a precizat Putin, intr-un discurs la Moscova.
Discursul, care a inceput la 10.00 GMT (12.00, ora Romaniei) si care este transmis in direct la televiziunile publice, "va oferi repere pentru dezvoltarea Rusiei in domeniile economic si social", a precizat un purtator de cuvant, vineri dimineata, potrivit AFP.

Putin sustine discursul la o reuniune a Consiliului statului la Kremlin, la care asista circa 750 de persoane - guvernatori, parlamentari, lideri de partide, responsabili din presa si reprezentanti ai clerului, potrivit cotidianului Vedomosti.

Potrivit EVZ, Putin apreciaza ca principalele amenintari la adresa securitatii Rusiei o reprezinta extinderea Nato catre Est si intentia Washingtonului de a amplasa scutul American antiracheta in Cehia si Polonia.

Pe viitor, „Rusia trebuie s dezvolte noi arme, ale caror caracteristici s fie la fel de sofisticate sau chiar mai sofisticate decat cele ale armelor de care dispun mai multe state occidentale“, a declarat Vladimir Putin.

„Rusia are i va avea intotdeauna un raspuns la noile provocari. Pentru a-i consolida securitatea naionala, Federaia Rusa are nevoie de o strategie de sporire a capacitilor sale militare pan in 2020“, a adugat liderul de la Kremlin.

"NATO se extinde. Se apropie de granitele noastre. Noi ne-am retras bazele din Cuba si Vietnam. Si cu ce ne-am ales? Cu noi baze americane in Romania, Bulgaria", si-a continuat Putin seria de acuzatii la adresa Occidentului, conform Ziua.

Bazele americane din Romania si Bulgaria au fost des associate cu extinderea scutului antiracheta al SUA in Europa de catre oficailii rusi in discursurile lor, pentru a sustine retorica belicoasa a Rusiei la adresa Occidentului.

Astfel, potrivit Ziua, presa rusa relata in iunie, anul trecut, ca "impactul negativ" al facilitatilor gazduite de tara noastra si de vecinii de la sud de Dunare l-ar fi determinat pe Vladimir Putin sa decreteze suspendarea participarii Rusiei la Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa (CFE). Desi in prima faza a evitat sa se refere la motivele care au stat la baza acestei decizii, marginindu-se sa evoce doar "circumstante extraordinare (...) ce afecteaza securitatea Federatiei Ruse si necesita masuri imediate", presedintele rus a intervenit, ulterior, cu explicatii detaliate, din care nu au lipsit trimiterile la bazele americane din Romania si Bulgaria, dar si la extinderea scutului american antiracheta pe Continent.

"Prin aplicarea Tratatului, Rusia a procedat la o dezarmare unilaterala. In replica, am observat o concentrare de tehnica militara in Romania si Bulgaria si, mai nou, desfasurarea unor interceptoare in Polonia si a unei instalatii radar in Cehia. Iata de ce am impus un moratoriu asupra CFE", a declarat Putin, la cateva zile dupa semnarea decretului prezidential referitor la inghetarea Tratatului. Liderul moscovit nu s-a limitat doar la explicatii, dand fiori Occidentului si anuntand ca "Rusia va trebui sa aleaga tinte in Europa".

Protejatul lui Putin si candidat la alegerile prezidentiale din 2 martie, Dmitri Medvedev, "va dezvolta logica discursului lui Putin in programul sau economic, ce va fi prezentat la 15 februarie la forumul economic din Siberia", potrivit AFP.

Putin a promis ca va deveni premier, daca Medvedev castiga alegerile din 2 martie, ceea ce cu siguranta se va intampla. Consiliul statului, infiintat in 2000, este un organism ce se reuneste de patru ori pe an.