Banii trec pe la doua institute de cercetare din Rusia, care produc componente pentru centrala de la Bushehr.

Departamentul pentru Energie al SUA subventioneaza doua institute nucleare din Rusia, implicate in construirea reactorului nuclear din Iran, de la Bushehr, dezvaluie „The New York Times“. Finantarea face parte din programul Statelor Unite de a suplini salariul cercetatorilor rusi din domenii sensibile, cum ar fi cel nuclear, pentru ca acestia sa nu fie atrasi catre participarea la retele de proliferare. Institutele sint finantate in cadrul Initiativelor pentru Prevenirea Proliferarii, program infiintat dupa caderea URSS, pentru a evita proliferarea nucleara.

Cele doua institute, aflate in localitatea Nijni Novgorod, au prezentat oficialilor americani proiectele la care participa, inclusiv lucrarile pentru reactorul de la Bushehr, pe care Rusia il construieste si caruia ii va furniza combustibil nuclear. Unul dintre institute furnizeaza sisteme de control, iar celalalt, pompe si ventilatoare. Tot din banii americani, la unul dintre institute se finanteaza cu 1,15 milioane de dolari un radar pentru structuri geologice ce ar putea fi utilizat de rusi pentru descoperirea de zacaminte.

Singura problema o reprezinta faptul ca Statele Unite incearca de multa vreme sa puna piedici constructiei acestui reactor. Congresmenii John Dingell, presedinte al Comitetului pentru Energie si Comert, si Bart Stupak, presedinte al Subcomitetului pentru Investigatii, au adresat miercuri o scrisoare secretarului pentru Energie al SUA, Samuel Bodman, in care intrebau: „Ce fel de logica politica justifica alocarea de fonduri catre institutele rusesti care furnizeaza tehnologie nucleara Iranului? In ce fel aduce aceasta politica progrese in politica noastra antiproliferare?“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.