Washingtonul si Moscova isi oficializeaza revenirea la pozitiile din perioada Razboiului Rece in timp ce Beijingul este recunoscut drept un potential pericol pentru America. In vreme ce un raport al serviciilor de informatii americane nominalizeaza Rusia drept una din principalele amenintari externe la adresa SUA, dupa Al-Queda si Iran, oficialii rusi nu se lasa nici ei mai prejos, acuzandu-si omologii americani ca le pregatesc o incercuire cu baze antiracheta "de conceptie imperialista".

SUA si-au inventariat, saptamana aceasta, amenintarile externe, Rusia ocupand un loc central la acest capitol, alaturi de Al-Queda si Iran, si chiar de China, in cadrul unui document prezentat in fata Comisiei de Informatii a Senatului american de catre directorul comunitatii de informatii, Michael J. McConnell.

Raportul semnaleaza, pentru inceput, "preocuparile" SUA fata de "capacitatile financiare ale Rusiei, Chinei si ale statelor OPEC si potentiala folosire a accesului lor la piete pentru exercitarea de presiuni financiare in vederea atingerii de scopuri politice". Evaluarea viceamiralului in rezerva Michael J. McConnell avertizeaza, de asemenea, ca "natiuni, printre care Rusia si China, dispun de capacitatile tehnice de a viza si aduce prejudicii elementelor de infrastructura informationala".

Documentul contine, intre altele, si un paragraf special, dedicat Rusiei, ce face trimitere la scrutinul prezidential prevazut pentru luna martie, caracterizat drept "primul transfer de putere voluntar de la un lider sanatos al Kremlinului la altul". "Aceasta etapa semnificativa este umbrita, insa, de faptul ca presedintele Putin si-a exprimat disponibilitatea de a servi drept prim-ministru sub succesorul sau desemnat, Dmitri Medvedev, o miscare care ridica semne de intrebare referitor la persoana care va detine controlul in Rusia dupa expirarea mandatului prezidential al lui Putin, in luna mai", noteaza documentul referitor la "coabitarea Medvedev-Putin", promitand ca SUA "vor urmari orice semne de schimbare, cum ar fi cel ca prerogativele prezidentiale sunt erodate in favoarea unui premier mai puternic".