Niciun angajament american de aparare a Irakului nu va figura in noul acord bilateral menit sa ofere baze legale prezentei trupelor americane de pe teritoriul irakian, a declarat, miercuri, secretarul american al apararii, Robert Gates, relateaza AFP.

Acordul pe care cele doua tari vor incepe sa-l negocieze in urmatoarele saptamani, pentru fixarea viitoarelor relatii dintre cele doua tari, nu-i va "lega mainile" viitorului presedinte american, a asigurat Gates. "Acordul porivitor la statutul fortelor, aflat in discutie, nu va contine angajamentul de aparare a Irakului si nu va fi nici un acord-cadru strategic", a declarat el, in comisia pentru fortele militare din Senat.

"Declaratia de principii" semnata in noiembrie de Bush si de premierul irakian Nuri al-Maliki nu va include niciun angajament american de aparare, a explicat Gates.

Aceasta este cea mai clara declaratie facuta pana acum de un oficial american pe tema limitelor viitorului acord, numit Status of Forces Agreement (SOFA), care va permite fixarea unui cadru oficial legal ce va lasa optiunile americane si irakiene deschise, odata incheiat mandatul Fortei multinationale din Irak. "Cred ca trebuie sa existe multa transparenta fata de Congres in timpul negocierilor, pentru a va putea asigura ca nu se fac astfel de promisiuni si ca nu vor exista surprize", a adaugat el.

Statele Unite semneaza acorduri de tip SOFA cu toate tarile in care vor sa stabileasca baze permanente. Aceste acorduri permit definirea statutului legal al militarilor americani si in fata carei jurisdictii trebuie prezentati in cazul in care comit infractiuni pe teritoriul tarii respective, asa cum s-a intamplat in mai multe cazuri de viol in Okinawa.

Gates a asigurat ca Ststele Unite nu incearca sa fixeze baze militare permanente in Itrak. "La toate reuniunile la care am participat s-a spus ca nu dorim baze permanente in Irak", a subliniat el.
Ambasadorul irakian la Washington, Samir Sumaidaie, a avertizat marti ca statutul societatilor private de securitate de genul Blackwater figureaza in centrul negocierilor. Aceste societati, care asigura securitatea diplomatilor si a numerosi alti straini, beneficiaza in prezent de imunitate in Irak.

Guvernul irakian a anuntat luni ca discutiile pe tema acestui acord vor incepe in a treia saptamana din februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.