Franta isi trimite ministrul de interne inaintea trupelor Uniunii Europene, menite sa instaureze pacea.

Ministrul de interne francez, Herve Morin, s-a deplasat, ieri, in capitala Ciadului, intr-o vizita de sustinere pentru autoritatile de la N'Djamena. Franta doreste trimiterea cat mai rapida a fortelor militare europene in Ciad, dupa ce rebelii s-au retras din capitala N'Djamena.

Parisul a profitat de retra­gerea rebelilor din capitala Ciadului si si-a trimis ministrul de interne pentru a demonstra intregii lumi ca statele europene isi pot deplasa trupele in siguranta in N'Djamena.

Situatia din micuta tara africana continua sa fie tragica, dupa ce sute de persoane au fost ucise de rebelii care incearca de mai multe luni sa elimine de la putere regimul pre­sedintelui Idriss Deby.

Au­to­ri­tatile de la N`Djamena au facut, ieri-dimineata, apel catre populatia din capitala sa se intoarca acasa, dupa ce, in ultimele zile, mii de perso­ane si-au parasit casele refugiindu-se din calea rebelilor. in scena par sa fi intrat insa si alti actori locali. Ciadul a acuzat Libia ca sustine rebelii.

Pariul francez

Trimiterea de trupe UE in Ciad este un proiect exclusiv francez. Franta are mai multe motive pentru care doreste o interventie europeana in Ciad. Parisul vorbeste, in primul rand, de "obligatia morala" de a apara un stat ce a fost in trecut una dintre coloniile franceze.

Pe de alta parte, Elysee sustine ca UE nu poate asista nepasatoare cand un guvern ales democratic se confrunta cu o incercare militara de lovitura de stat din partea unor insurgenti considerati teroristi si ca interventia este necesara si pentru protejarea populatiei civile, dar si a strainilor din Ciad, cea mai mare parte din ei de origine franceza.

In realitate insa, pe langa retorica umanitara, Parisul este direct interesat sa isi protejeze afacerile din Ciad. Franta este principalul investitor strain in aceasta tara. Mai mult, Ciadul este una dintre cele mai bogate state africane in zacaminte petroliere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.