Macedonia spera sa primesca o invitatie de aderare la NATO cu prilejul summitului Aliantei din aprilie de la Bucuresti. Dar amenintarea unui veto elen este tot mai prezenta.

Cauza acestui lucru este vechiul conflict privind numele tarii, inca nereglementat de la independenta tarii. FYROM, Macedonia, sau alt nume? Atena are mai multe atuuri in joc, se arata in editorialul publicat de Courrier des Balkans, citat de Rompres. Cu doua luni inainte de summitul NATO de la Bucuresti, este posibil sa se intocmeasca lista statelor care vor primi invitatie sa se alature Aliantei. Dar cosmarul Macedoniei s-ar putea adeveri: Grecia sa conditioneze aderarea sa la Alianta, daca nu se gaseste o solutie la acest "conflict nominal" vechi de 17 ani. Atena pare decisa mai mult ca oricand sa profite de ocazie in "conflictul cel mai ridicol din lume", cum il denumesc multi diplomati internationali.

Atena contesta numele constitutional de "Republica Macedonia" revendicat de Skopje. Argumentul : numele de "Macedonia" apartine partrimoniului national grec. In urma obiectiilor Greciei, vecina sa a fost recunoscuta de Natiunile Unite in 1993 sub numele provizoriu de "Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei" (FYROM in engleza). Un acord interimar a fost semnat de cele doua state, in 1995 sub egida ONU, care reglementeaza relatiile intre cele doua parti si, intre altele, incita Grecia sa renunte sa blocheze intrarea Macedoniei in organizatiile internationale cu o conditie, ca Macedonia sa fie desemnata sub numele sau provizoriu.

Denumirea aeroportului din Skopje, motiv de disputa

Totusi, guvernul grec a anuntat ca nu va autoriza aderarea Macedoniei la NATO, nici macar ca FYROM, daca vechiul conflict nu este rezolvat pana in aprilie. Autoritatile macedonene au agitat din nou spiritele cand au numit aeroportul din Skopje "Aeroportul Alexandru cel Mare", Atena vazand in aceasta o provocare si o violare a Acordului interimar. De atunci, oficialii greci nu inceteaza sa repete ca rezolvarea conflictului nominal este indispensabil aderarii Macedoniei la NATO si pare ca profita de orice prilej pentru a include tema pe agenda de discutii.

Unii spun ca ar putea lua forma unui memorandum propus de Grecia si care ar angaja cele doua state sa rezolve conflictul in urmatoarele luni. O alta posibilitate ar fi ca Grecia sa decida sa accepte ca invitatia de aderare la NATO sa fie transmisa Macedoniei la summitul de la Bucuresti cu conditia ca acest conflict sa fie solutionat inainte ca Parlamentul elen sa ratifice aderarea Macedoniei - ceea ce ar reprezenta un ragaz intre 14 si 18 luni. Pentru Skopje, primirea unei invitatii de aderare la Alianta sub numele de FYROM nu constituie nicio problema. Insa diplomatii macedoneni sunt de parere ca premierul grec, Kostas Karamanlis nu poate sa renunte la veto, deoarece el a folosit acest atu la alegerile legislative din septembrie 2007.

O promisiune sensibila urechilor alegatorilor din nordul Greciei, in regiunile administrative ale Macedoniei occidentale, centrale si orientale... "Guvernul grec are o marja de manevra limitata, intre instabilitatea majoritatii sale parlamentare si presiunea opiniei publice, ca urmare a scandalurilor financiare implicandu-i pe inalti reprezentanti publici. In aceste conditii sunt putine sanse in privinta aderarii Macedoniei la NATO, fara o solutionare prealabila a conflictului nominal", recunosc diplomatii macedoneni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.