Presedintele italian Georgio Napolitano a dizolvat Parlamentul, relateaza AFP.

La ora 10.30 GMT (12.30, ora Romaniei ), Romano Prodi, care a demisionat la 24 ianuarie pentru ca nu a obtinut votul de incredere in Senat, s-a prezentat la palatul prezidential pentru a semna decretul pentru dizolvarea Parlamentului.

Potrivit procedurii constitutionale, Giorgio Napolitano i-a primit marti seara pe presedintii celor doua Camere, pentru ca fara acordul lor Parlamentul nu poate fi dizolvat.

Premierul demisionar Romano Prodi s-a prezentat ieri la palatul prezidential pentru a semna decretul de dizolvare a Parlamentului, relateaza Cotidianul.

Potrivit presei, scrutinul ar urma sa se desfasoare la 13-14 aprilie, exact la doi ani de la alegerile legislative precedente, care l-au adus la putere pe Romano Prodi.

Dreapta are un avantaj major in sondaje, la 20 de luni de la preluarea puterii de catre Romano Prodi.
Silvio Berlusconi, in varsta de 71 de ani, se va prezenta pentru a cincea oara in fata electoratului pentru a conduce coalitia de dreapta si se va confrunta cu Walter Veltroni, in varsta de 52 de ani, primar al Romei si liderul noului Partid Democrat (PD), care a respins ideea de a conduce o coalitie ampla de centru-stanga, asa cum a facut Romano Prodi.

Potrivit BBC, declaratia lui Walter Veltroni a nemultumit partidele din fosta coalitie de centru stanga, care acopera un spectru foarte larg, de la comunisti pana la catolicii de centru.

"Daca centrul-stanga merge divizat, victoria lui Berlsuconi e asigurata si de vina va fi partidul democrat", a declarat unul dintre liderii din coalitie.

Cotidianul mentioneaza ca in curand va incepe campania electorala care va oferi partidelor ocazia de a critica actuala politica a imigratiei, care a dus la numeroase crize, culminind cu cazul romanului Mailat si decretul de expulzare a cetatenilor europeni, care ii viza in special pe romani. In acest moment, peste 6% din populatia Italiei este formata din imigranti.

Favoritul Silvio Berlusconi a adoptat o pozitie foarte ferma fata de imigratie, considerind ca Italia trebuie sa fie „catolica si a italienilor“ si nu una multiculturala. Aliatii lui Berlusconi, Gianfranco Fini si liderul Ligii Nordului, Umberto Bossi, impartasesc convingeri chiar mai radicale.

Nici stinga italiana nu se arata concilianta cu imigrantii. Walter Veltroni, actualul primar al Romei, este cel care, imediat dupa incidentul Mailat, a afirmat ca nici politia, nici autoritatile locale nu pot stopa infractiunile comise de imigranti, fortind guvernul sa emita decretul de expulzare a cetatenilor europeni care ameninta securitatea publica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.