Democratii Barack Obama si Hillary Clinton si-au "impartit" victoriile in "Super Tuesday", iar republicanul John McCain a castigat in opt state, relateaza Reuters.

Adevarul apreciaza ca 'Super Tuesday' nu a facut decat sa reconfirme pozitiile candidatilor investitura republicana si democrata pentru prezidentialele din noiembrie

In tabara democratilor lupta este in continuare stransa, Barack Obama obtinand victorii in 13 state, iar Clinton in noua.

Potrivit Realitatea, fosta prima doamna a avut de partea ei California, care da 370 de delegati si New York-ul cu 232 de delegati, astfel, Hillary Clinton are, in acest moment, 8 state si 829 de delegati la conventie, dintre care 213 au statut de super-delegati, deci nu au votul stabilit pentru Hillary.

Contracandidatul ei, Senatorul de Illinois, Barack Obama, a avut de partea sa numai 750 de delegati, printre care si 127 cu vot secret.

Pentru a fi desemnat candidat al partidului democrat, fiecare dintre ei are nevoie de votul a cel putin 2.025 de delegati la conventie, din totalul de 4.049.

Hillary Clinton le-a declarat suporterilor, in statul sau New York, ca democratii sunt pregatiti sa ia Casa Alba inapoi de la republicani. “stim ca republicanii nu vor ceda Casa Alba fara lupta. Dar eu nu voi lasa pe nimeni sa deturneze viitorul Americii. impreuna, ne vom lua America inapoi, fiindca vrem o America unde economia sa dea roade pentru toti, nu numai pentru cei de la varf; unde prosperitatea este impartita si unde cream locuri de munca aici”, a spus Hillary Clinton, potrivit BBC

Rivalul sau Barack Obama, vorbind reporterilorin statul sau Illinois, s-a aratat generos fata de Hillary Clinton si a spus ca in campania lui adversarii reali sunt republicanii.

“Dupa cum am mai spus, Hillary Clinton a fost un prieten, si va fi un prieten cand aceasta campanie se va sfarsi. O respect ca pe un coleg si o felicit pentru victoriile obtinute”.

“Dar toamna aceasta va trebui sa oferim americanilor o alegere reala”, a spus Barack Obama, dand apoi de inteles ca in lupta contra republicanilor el ar avea totusi sanse mai mari decat doamna Clinton.

"Timpul nostru a venit", a spus Obama, la Chicago. "Miscarea noastra este reala si schimbarea vine in America", a subliniat el.

John McCain sperase sa obtina rezultate care sa indice clar ca va primi investitura republicana, printre statele obtinute figureaza California si alte cateva state din nord-est, dar rivalul sau, Mitt Romney, a castigat in sase state si Mike Huckabee in cinci. "In seara acesta cred ca trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca suntem favoriti la nominalizarea republicana. Iar aceasta idee nu ma deranjeaza deloc", a declarat el.

"Premiul" serii a fost statul California, care ofera cel mai mare numar de delegati la conventiile partidelor ce aleg candidatii pentru scrutinul prezidential din noiembrie.

Potrivit sondajelor de la iesirea de la urne, mai mult de jumatate dintre alegatorii democrati au apreciat abilitatea de a aduce schimbarea drept cel mai important atribuit pentru un candidat. Aproape un sfert dintre alegatorii democrati au preferat experienta - avantaj Hillary. Circa 44% dintre alegatorii republicani au preferat candidatul care le impartaseste valorile, in timp ce un sfert au mizat pe un candidat cu experienta.

Sondajele au mai indicat ca principala preocupare pentru alegatori a fost situatia economica, ce a eclipsat razboiul din Irak.

Potrivit Gandul, in tabara republicana, senatorul John Mc Cain a inregistrat marti un avantaj considerabil, determinandu-l sa-si adjudece titulatura de „favorit al Partidului Republican”. El a castigat in noua state : New York, California, Missouri, New Jersey, Illinois, Connecticut, Delaware, Oklahoma si Arizona.

Mc Cain a obtinut 560 de delegat, aproape jumate din cei 1.191 necesari pentru investitura, in timp ce Mitt Romney a castigat in sapte state si 226 de delegatii si Mike Huckabe a obtinut victoria in cinci state si 154 de delegatii

John McCain le-a declarat suporterilor, in statul sau Arizona, ca in fine a devenit adevaratul favorit. “Asta seara, dragi prieteni, am castigat victorii importante. Am castigat intr-unele din cele mai mari state. Cred ca trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca suntem favoriti in cursa pentru nominalizare”, a spus McCain, potrivit BBC

Decizia finala privind candidatii pe care fiecare partid ii va arunca in cursa pentru Casa Alba va fi luata la conventiile celor doua formatiuni. Conventia democrata va avea loc in luna august si cea republicana la inceputul lunii septembrie, informeaza Realitatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.