Funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea au reusit sa adune laolalta personalitati care nu ar sta niciodata alaturi, in conditii normale. Lideri mondiali care si-au declarat fatis dusmania, s-au aflat impreuna la Vatican, la ceremoniile de inhumare. Cardinalii spun ca aceasta pleiada a contrariilor este o incununare a misiunii de conciliere dusa de Sfantul Parinte, care a reusit sa apropie inamicii, chiar si dupa moarte.

Delegati din Statele Unite au stat alaturi de cei din Iran, reprezentantii Siriei le-au tinut companie oficialilor israelieni, iar demnitarii britanici au schimbat zambete prietenoase cu cei din Zimbabwe.

"Convingerea pe care Suveranul Pontif a avut-o despre umanitate, viata si pace straluceste dupa moartea sa - declara, la bordul aeronavei prezidentiale George Bush Senior - tatal actualului lider de la Casa Alba.

Mesajul pacifist al Papei a intalnit insa, de multe ori, urechi care nu au vrut sa auda. Fostul ayatollah al Iranului, Ruhollah Khomeini, a fost primul care a numit Statele Unite - "Marele Satan". America i-a raspuns, mai tarziu, prin vocea presedintelui George W. Bush, care a inclus Iranul in celebra "Axa a Raului".

Ieri, aceste frecusuri au fost date uitarii pentru cateva clipe, iar George W. Bush a stat la inmormantare, chiar langa liderul de la Teheran, Mohammad Khatami. Alti doi protagonisti ai razboiului cuvintelor - Statele Unite si Cuba, au adus omagii comune Suveranului Pontif. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice a numit, in trecut, Cuba "un avanpost al tiraniei". Ieri, reprezentantii trimisi de Havana la funeralii au stat foarte aproape de delegatia de la Washington.

Presedintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, a fost si el prezent la inhumare, alaturi de premierul britanic Tony Blair. Cei doi au conflicte mai vechi dupa ce seful guvernului de la Londra l-a criticat adeseori pe Mugabe pentru tratamentul aplicat oponentilor politici. Alte doua state care au ingropat securea razboiului si au participat, umar la umar, la funeraliile Suveranului Pontif sunt Turcia si Armenia. Cele doua administratii au intrerupt relatiile diplomatice dupa ce Turcia a fost acuzata ca a exterminat un milion si jumatate de armeni, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea nu au reusit insa sa indulceasca tensiunile dintre China si Taiwan. Presedintele de la Tai Pei, Chen Shui-bian, a luat parte la inmormantare, la invitatia Vaticanului. Acest lucru a deranjat insa Beijingul, care nu a trimis nici macar un emisar la eveniment. Acest gest ar putea tensiona si mai mult relatiile dintre China si Statul Papal. Mai ales ca autoritatile de la Beijing vor sa desprinda Biserica Catolica Chineza de sub influenta Vaticanului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.