Dreptul de a primi servicii medicale in alte tari ale UE, cu decontarea cheltuielilor de la bugetul de stat, ar putea ramane o iluzie pentru europeni.

Proiectul de directiva realizat de comisarul pentru sanatate Markos Kyprianou are parte de critici dure din partea celorlalti membri ai Executivului european, a unor europarlamentari si a unora dintre tarile membre.

In cazul romanilor, legis­latia ar putea reprezenta, in fapt, un drept la optiunea intre a plati "spaga" intr-un spital din Romania si a plati o diferenta de taxa plus cheltuielile de calatorie, intr-un spital dintr-o alta tara din UE, daca pretul serviciului medical ar fi mai mare decat in Romania.

In ceea ce priveste serviciile medicale in ambulatoriu, proiectul prevede ca statele membre nu au voie sa puna niciun fel de conditii cetatenilor care vor sa se trateze in strainatate si au obligatia de a deconta cheltuielile de la bugetul asigurarilor de sanatate. Decontarea s-ar face pana la o limita echivalenta cu suma la care are dreptul asiguratul, daca acesta ar primi acelasi serviciu medical in tara lui.

In privinta tratamentelor ce presupun internarea in spital, proiectul stipuleaza ca guvernele pot introduce "un sistem de autorizare prealabila" in "cazuri limitate". Introducerea unui asemenea sistem poate fi justificata numai daca demonstreaza ca libertatea de miscare a pacientilor ar produce "distorsiuni in sistemul de sanatate si de protectie sociala". Po­trivit documentului, con­sultat de EUobserver, aceste prevederi s-ar aplica tuturor tipurilor de servicii medicale, punandu-se accent pe faptul ca "nici natura speciala a serviciilor, nici modul in care ele sunt organizate sau finantate nu le exclud din aria de aplicare a principiului fundamental privind libertatea de miscare".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.