Un milion de pelerini si peste 200 de lideri din intreaga lume au asistat la grandioasa ceremnoie de la Vatican. O parte din multimea adunata in Piata Sfantul Petru a cerut, prin aclamatii in timpul funeraliilor, canonizarea imediata a Papei. Reprezentant

Un milion de persoane si un numar impresionant de lideri din intreaga lume au asistat ieri la funeraliile celui mai mediatizat Papa din istorie si liderul spiritual a mai mult de un miliard de catolici, in Piata Sfantul Petru si pe strazile Romei. Piata a fost amenajata ca pentru ceremonii grandioase, zonele cu scaune au fost delimitate cu bariere, iar primele randuri au fost rezervate demnitarilor Bisericii si altor personalitati.

Trupul neinsufletit al Papei a fost depus intr-un sicriu din lemn de chiparos, alaturi de un saculet care continea medaliile emise in timpul Pontificatului sau, in cursul unei ceremonii cu usile inchise, dupa ce a fost expus timp de trei zile si trei nopti pe un catafalc, in bazilica. Chipul Papei a fost acoperit cu un val din matase alba, asezat de maestrul de ceremonii liturgice, Monseniorul Piero Marini, si de Monseniorul Dziwisz.

Sicriul, purtat de 12 barbati imbracati in negru, a fost adus pe esplanada din fata bazilicii la putin timp dupa ora 8.00 GMT (11.00, ora Romaniei), in acordurile cantecelor religioase. Sosirea sa a fost aplaudata indelung, iar multe persoane au izbucnit in lacrimi. Sicriul a fost depus pe un covor in fata altarului. O procesiune de cardinali, imbracati in purpuriu si cu capetele acoperite cu mitre albe, a iesit din bazilica in urma sicriului.

"Sa fie facut sfant acum!"

Slujba funerara a fost celebrata de cardinalul german Joseph Ratzinger, in fata a numeroase personalitati din lumea intreaga si a mii de credinciosi. Dupa ce a rezumat viata Papei, cardinalul a declarat ca atunci cand a fost ales la conducerea Bisericii catolice, "gratie credintei sale nezdruncinate, el a putut face fata unei misiuni care era mai presus de fortele pur umane: aceea de a fi pastorul turmei lui Christos, a Bisericii sale universale".

Ratzinger, asistat de numerosi preoti, a distribuit hostiile, in timp ce rafale puternice de vant agitau drapelele, majoritatea poloneze, purtate de pelerini. Vantul chiar a inchis Evanghelia asezata pe sicriul Papei. El a fost intrerupt de cel putin 12 ori de aplauzele multimii, mai ales atunci cand a declarat: "Papa, asa cum stim cu totii, a dorit sa se ofere fara rezerve, pana in ultimul moment, pentru Christos si, astfel, si pentru noi".

Papa Ioan Paul al II-lea "ne vede si ne binecuvanteaza", a spus cardinalul, in finalul predicii. Momentul a fost urmat de aplauze indelungate si un strigat s-a auzit din multime: "Sa fie facut sfant acum!".

Funeraliile, urmarite de milioane de polonezi

Aproape un milion de credinciosi polonezi s-au adunat ieri la Cracovia, pe esplanada, pentru a se ruga si a urmari pe ecranele uriase transmisiunea in direct de la Vatican a ceremoniei funerare pentru Papa Ioan Paul al II-lea, potrivit unei noi estimari a Politiei locale. Pe aceasta esplanada cu o suprafata de 48 de hectare, Ioan Paul al II-lea a oficiat, in fata a trei milioane de credinciosi, una dintre cele mai importante slujbe din tara natala, in timpul ultimei vizite, in august 2002.

La Varsovia, toate autobuzele si tramvaiele au stationat cateva minute, la fel ca si putinii trecatori, ieri toate institutiile publice, societatile, scolile si magazinele au fost inchise. In capitala poloneza, 26 de salve de tun au fost lansate in timpul ceremoniei funebre, pentru a marca cei 26 de ani de Pontificat ai Papei. Ceremonia funerara a fost transmisa in direct de toate posturile de televiziune si radio poloneze, iar marea majoritate a polonezilor prefera sa urmareasca funeraliile alaturi de familie. Mai mult de 30.000 de persoane au urmarit ceremonia pe un ecran gigantic instalat in Piata Pilsudski din Varsovia.

La Palatul Culturii - o cladire oferita de Stalin polonezilor, in anii '50 - a fost afisata o fotografie uriasa a Papei, iar, pe timpul noptii, interiorul este iluminat in asa fel incat sa formeze o cruce enorma. In intreaga tara au fost arborate drapelul ros-alb al Poloniei si cel galben-alb al Vaticanului, carora le-a fost aplicata o panglica neagra, pentru a marca doliul tinut de cei 37 de milioane de polonezi.

Credinciosii din Romania si-au luat si ei ramas bun de la Papa

Tristete si seninatate, multe flori albe si, din cand in cand, lacrimi. La mii de kilometri de Vatican - o suta de credinciosi veniti la Liturghia de la "Sfantul Iosif" l-au plans ieri pe unul din cei mai influenti Suverani Pontifi din istorie. "Pacea fie cu voi!", a rostit episcopul auxiliar de Bucuresti, Cornel Damian, in timp ce credinciosii s-au ridicat in picioare. Luminile din biserica s-au aprins. O panglica de doliu a aparut pe fotografia zambitoare a Papei. Si - inconjurat de parohul Catedralei, Eugen Bortos, de parohul Bisericii Italiene din Bucuresti, Daniel Bulai, si de alti patru preoti de la "Sfantul Iosif" - episcopul incepe Liturghia. "Plecarea Sfantului Parinte este speranta, caci, prin moartea lui, Papa a reusit sa creeze o unitate intre oameni", a spus episcopul.
Alte 500 de credinciosi s-au adunat la Catedrala Romano-Catolica din Iasi pentru a se ruga si pentru a urmari, pe un monitor imens, funeraliile Sfantului Parinte.

"Am pierdut un Papa, un predicator, un mare pastor, un aparator al libertatii si demnitatii omului. Avem bucuria si speranta ca Sfantul Parinte se bucura acum cu sfintii si ingerii din cer", a spus Aurel Perca, episcop auxiliar al Diecezei Romano-Catolice Iasi.
Sute de timisoreni, in special tineri, au participat, ieri, la slujba de la Domul Catolic din centrul Timisoarei, oficiata in memoria Sanctitatii Sale. Oamenii au venit sa aduca un ultim omagiu celui care le-a calauzit inimile si spiritul. Ei s-au rugat pentru sufletul Papei Ioan Paul al II-lea, s-au tinut de maini si si-au dorit ca spiritul lui sa ii calauzeasca si mai departe.

La slujba oficiata de episcopul Bisericii Romano-Catolice din Timisoara, Martin Roos, dar si de multi alti prelati, au mai asistat Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae, primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, si subprefectul judetului Timis, Zoltan Marossy. Ca de fiecare data, la Domul Catolic din Timisoara slujba a fost oficiata in patru limbi - latina, maghiara, germana si romana.

La Catedrala Mitropolitana din Timisoara au fost trase clopotele, timp de zece minute, in memoria Sanctitatii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea. La usile bisericilor din Targu Mures au fost arborate drapele negre, iar credinciosii au mers inca de la primele ore ale diminetii la biserici pentru a aprinde o lumanare. "A fost un parinte pentru toate generatiile si cel mai mult pentru cele tinere. Dovada este numarul mare de crestini care s-au adunat la Roma pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Sfantul Parinte. Este o mare pierdere pentru noi toti", a declarat preotul Bisericii Greco-Catolice din Targu Mures, Ioan Farcas.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.