Dupa ce armata britanica a descoperit ca turbinele eoliene fac invizibile avioanele pe ecranele radarelor, ceea ce ar putea prezenta un risc de securitate, NATO a inceput o ancheta pentru a rezolvarea problemei.

Aparitia unor pete albe pe radare a fost observata de britanici in timpul unor teste la o centrala eoliana din tara Galilor in 2004, scrie cotidianul "The Times", citat de Adevarul. in urma acestei descoperiri, experti ai Pentagonului au fost invitati sa asiste la teste. Administratia americana a fost ingrijorata de acest potential "calcai al lui Ahile" pentru securitatea sa si a decis introducerea unui moratoriu privind construirea de turbine pe raza radarelor sale militare.

Ministerul britanic al Apararii obiecteaza acum si el la construirea de centrale eoliene, dat fiind faptul ca deocamdata nu se cunoaste o solutie tehnica pentru rezolvarea problemei, relateaza Ziua. Cu toate acestea, John Hutton, ministrul energiei, a anuntat in decembrie 2007 ca 7.000 de noi turbine vor fi construite pana in 2020. Daca in prezent Marea Britanie foloseste doar in proportie de 2% energia regenerabila, este posibil ca noile norme UE sa creasca aceasta cifra la 15% pana in 2020. Marea Britanie s-a aflat in 2005 pe locul 22 in Europa la capitolul energie regenerabila, in spatele unor tari ca Suedia cu 30% si Portugalia cu 13%.

Intr-un discurs-cheie din toamna trecuta privind schimbarile climatice, premierul Gordon Brown le-a cerut ministrului apararii Des Browne si lui John Hutton "sa isi intensifice eforturile si sa testeze solutii tehnice pentru potentialele dificultati pe care turbinele eoliene le creeaza pentru traficul aerian si apararea radar".

In iunie 2007 a avut loc prima reuniune a grupului de expaerti NATO pentru a studia impactul turbinelor eoliene asupra radarelor, in care sunt implicate SUA, Franta, Italia, Norvegia, Belgia, Olanda si Grecia, a avut loc la Londra in iunie 2007.

Potrivit Adevarul ei vor prezenta un raport preliminar abia in 2010, fapt ce afecteaza activitatea industriei eoliene din Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.