Dupa mai multe zile de negocieri esuate, presedintele Giorgio Napolitano a anuntat ca vor avea loc alegeri anticipate, care se vor tine pe 13 aprilie, dupa cum titreaza "La Stampa".

Dupa cum scrie Gandul, Presedintele Senatului, Franco Marini a renuntat la negocierile pentru formarea unui guvern de tranzitie care sa se concentreze pe reforma electorala din cauza incapatanarii de care a dat dovada opozitie de centru-dreapta conduse de Silvio Berlusconi care vrea direct la vot.

Dupa mai multe zile de consultari cu liderii politici, in incercarea de a gasi o solutie la criza politica de dupa colapsul guvernului de centru-stanga al primului ministru Romano Prodi luna trecuta, Marini si-a recunoscut esecul. „Nu am obtinut o majoritate semnificativa” asupra unui proiect de reforma electorala, a anuntat el, in fata presei, dupa ce a purtat o discutie de o jumatate de ora cu presedintele Napolitano.

Berlusconi a repetat ca italienii „trebuie sa voteze imediat", in timp de Veltroni a vorbit despre „o ocazie pierduta" de a forma un nou guvern ce ar fi putut sa schimbe actuala lege electorala, informeaza Adevarul.

Potrivit EVZ, in lipsa unei reforme, mandatele din urmatorul parlament italian vor fi acordate tot pe baza sistemului electoral modificat de Silvio Berlusconi in 2005 si folosit in scrutinul din 2006. Majoritatea specialistilor italieni sunt de acord ca acesta incurajeaza instabilitatea si ofera o influenta prea mare partidelor de buzunar. Legea ar putea fi schimbata in urma unui referendum solicitat si aprobat deja de Curtea Constitutionala, dar acesta poate fi organizat la cel putin un an de la momentul dizolvarii parlamentului.

„Cea mai buna modalitate de a rezolva problemele tarii este aceea de a constitui un executiv legitim care sa se bazeze pe o larga sustinere electorala”, a declarat Berlusconi, potrivit Gandul, care se vede deja, pentru a treia oara, la conducerea unui guvern. Sondajele din acest moment ii sunt favorabile. De aceasta data, rivalul lui Berlusconi ar putea fi Walter Veltroni, primarul Romei, cu o ascensiune fulminanta in coalitia de centru-stanga si cunoscut romanilor pentru inversunarea la adresa imigrantilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.