Insotit de trei membri ai Jihadului Islamic, un reporter al cotidianului spaniol "El Pais" a ajuns la un atelier clandestin de fabricare a rachetelor Qassam.

O lunga calatorie cu taxiul, cu un sofer de incredere, intr-o noapte atat de intunecata incat militantii palestinieni nici nu l-au mai legat la ochi pe "musafirul" lor, s-a incheiat undeva aproape de granita de nord a Fasiei Gaza, locul de lansare a multor atacuri cu rachete asupra Israelului. Respectand consemnele stricte, militantii palestinieni si ziaristul spaniol si-au stins tigarile si si-au oprit telefoanele mobile, indreptandu-se spre atelierul in care se lucreaza la ultima etapa - si cea mai periculoasa - a fabricarii rachetelor Qassam: incarcarea cu explozibil.

Aceasta misiune li se incredinteaza doar celor mai curajosi militanti, pregatiti special in Iran. Toti sunt tineri, sub 22 de ani. Lucreaza atent, avand sarcini clar impartite: unul pregateste amestecul - o jumatate de lingura de nitrat, o jumatate de kilogram de glucoza -, altul cantareste explozibilul. Sunt atat de experimentati incat ar putea munci si legati la ochi. De cand s-a format celula lor, la mijlocul lui 2005, au fabricat mii de rachete, in unele zile chiar peste o suta.