Banca Mondiala sustine Sistemul educational din tarile arabe are nevoie urgenta de reforme.

Un raport al Bancii Mondiale arata ca in ciuda faptului ca scoala a devenit mai accesibila si diferenta intre sexe s-a redus din acest punct de vedere, tarile arabe nu au facut progrese semnificative, in special in privinta inscrierii in licee si universitati, relateaza Cotidianul. Potrivit raportului, regiunile precum Djibouti, Yemen, Irak si Maroc au ramas in urma din punct de vedere al reformei invatamantului.

Un reprezentant al bancii a declarat la BBC ca reforma educatiei trebuie sa fie o prioritate a tarilor arabe pentru a se asigura ca tinerii au la indemana toate instrumentele necesare pentru a face fata unei lumi intr-o rapida schimbare.

De asemenea, Banca Mondiala sustine ca somajul ridicat nu poate fi combatut in absenta unei astfel de reforme. Tianand cont de faptul ca lume araba are o populatie foarte tanara in raport cu alte regiuni ale lumii, reforma educationala va merge mana in mana cu dezvoltarea economica

BBC informeaza ca somajul in lumea araba atinge 14% fiind mai ridicat decat in alte parti ale lumii - cu exceptia Africii sub-Sahariene si a teritoriilor palestiniene unde ajunge la 26% iar 60% din totalul populatiei are sub 30 de ani si - ca urmare - va fi necesara crearea a aproape 100 de milioane de noi slujebe in tarile arabe in urmatorii 10 - 15 ani.

Un alt studiu, realizat in ianuarie de Organizatia pentru Educatie Culturala si stiintifica a Ligii Arabe arata ca 75% din cei 100 de milioane de locuitori ai tarilor arabe sunt analfabeti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.