Potrivit Adevarul, diplomati citati de cotidianul "International Herald Tribune" sustin chiar ca aceasta numire este de natura sa "compromita securitatea aliantei", in conditiile in care in cadrul acestui comitet se intrunesc, pentru a analiza si a face schimb de informatii, toti sefii serviciilor secrete din tarile NATO.

Laborc, in varsta de 49 de ani, sef al "Oficiului ungar pentru siguranta nationala" (NBH), a primit functia in NATO la scurta vreme dupa ce a fost desemnat de premierul ungar Ferenc Gyurcsany pentru sefia NBH.

Potrivit unor surse din parlamentul ungar, Laborc, un fost comunist instruit la Academia Dzerjinski a KGB, in perioada 1983-1989, nu a reușit să caștige sprijinul consultativ al comisiei care monitorizează astfel de numiri, relateaza EVZ.

Initial Comitetul pentru securitate nationala din cadrul Parlamentului maghiar nu a fost de acord cu numirea lui Labroc in fruntea serviciului de informatii, avand in vedere trecutul sau la Academia Dzerjinski, informeaza Cotidianul.

Un inalt diplomat occidental care a dorit sa i se pastreze anonimatul a mentionat, potrivit Adevarul, ca, daca "este evident ca toate informatiile NATO impartasite Bulgariei ajung direct la Moscova, intrucat in Romania si Bulgaria vechea nomenclatura si serviciile secrete comuniste s-au pastrat, in cazul Ungariei acest lucru este foarte, foarte dezamagitor".

Purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai, a refuzat sa comenteze aceste informatii, la fel si mai multe misiuni occidentale la NATO, inclusiv cea a SUA.