Iranul si-a inaugurat luni primul centru spatial si a prilejuit lansarea rachetei pentru a testa capacitatea de plasare pe orbita a unui satelit.

Lansarea este iminenta, si dupa cum transmit corespondentii BBC, evenimentul ingrijoreaza Israelul si tarile occidentale.

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a "inaugurat primul centru spatial construit pe plan local, ce contine satelitul Omid (Speranta), o statie de control subteran" ce nu va fi utilizata pentru lansarea unor atacuri, noteaza agentia IRNA, citata de Ziua.

Televiziunea de stat a transimis imaginii cu o racheta asemanatoare Shahab-3 pe o platforma de lansare. Sursa a anuntat ca racheta purtatoare a fost lansata, insa nu a difuzat imagini cu acest eveniment.

Daca lansarea va fi o reusita, ea va spori probabil ingrijorarea in israel si in occident, in ce priveste capacitatea Iranului in doemniul tehnicii rachetelor. Dupa cum transmite corespondentul BBC, se banuia deja ca Teheranul dispune de rachete cu raza de actiune suficient de lunga pentru a putea lovi tinte din israel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.