Serbia a facut inca un pas catre integrarea in Uniunea Europeana dupa ce Proeuropeanul Boris Tadici l-a invins in alegerile prezidentiale pe ultranationalistul Tomislav Nikolici.

Potrivit datelor preliminarii, candidatul proeuropean, Boris Tadici, a castigat alegerile prezidentiale cu 51,16% din voturi in fata ultranationalistului Tomislav Nikolici, care a obtinut 47,18%.

Cotdianul adauga ca la vot s-au prezentat peste 66% dintre sirbii inscrisi pe liste, cea mai masiva prezenta la vot de la caderea regimului Milosevici. Datele oficiale vor fi facute publice cel tirziu pina pe 7 februarie, urmind sa fie validate si de Curtea Constitutionala. Mandatul noului presedinte ales este de cinci ani, iar dupa expirarea acestuia, el mai poate candida o data.

Acest scor inseamna ca Belgradul are mai multe sanse sa nu intoarca spatele UE, indiferent de ceea ce se va intampla cu independenta Kosovo, si sa coopereze cu Tribunalul Penal International de la Haga, apreciaza Adevarul

"Ii felicit pe toti cetatenii Serbiei pentru ca suntem o democratie europeana. Am aratat multor state membre ale UE potentialul democratic al tarii noastre", a declarat Tadici la aflarea rezultatelor.

Cotidianul
considera ca Tadici are nevoie si de victorii ale partidelor prooccidentale in alegerile locale si parlamentare pentru a duce Serbia in UE.

Dusan Janjici, presedintele Forumului pentru Relatii Etnice de la Belgrad, a declarat pentru Cotidianul ca dupa parerea sa abia acum incepe cu adevarat lupta pentru salvarea influentei partidelor democratice in Serbia.

„Ce-i drept, e o problema mai putin, acum ca presedintele este un democrat pro-integrare, dar lupta va fi grea, pentru ca aproape jumatate din voturi s-au dus la Nikolici, iar Tadici si partidul sau trebuie sa se reformeze, pentru ca imaginea ministrilor sai nu este prea grozava. La alegerile locale, oamenii se vor uita la ce au facut concret democratii“, considera Janjici.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso , l-a felicitat ieri pe presedintele sarb Boris Tadici pentru realegerea sa. "Ziua de ieri a adus in Serbia o victorie in favoarea democratiei si a valorilor europene", a spus el intr-un mesaj pentru Tadici, conform Adevarul

"Victoria dumneavoastra intervine intr-un moment critic pentru Serbia si pentru balcani. Sunt increzator ca Serbia va continua sa joace un rol constructiv in problemele actuale si va contribui la asigurarea stabilitatii in regiune", a adaugat Barroso. "Speram in accelerarea progreselor Serbiei spre o integrare in UE", a subliniat el, declarand ca asteapta cu nerabdare semnarea, joi, a unui "acord politic de cooperare" UE - Serbia.

Presedintele Partidului Democrat al Romanilor din Serbia, Pedrag Balasevici, a recunoscut, luni, ca daca democratul Boris Tadic nu ar fi castigat alegerile prezidentiale de duminica, exista riscul blocarii accesului Serbiei la structurile euro-atlantice, relateaza Ziua.

In opinia lui Balasevici, si asa drumul este destul de anevoios (pana la rezolvarea unor probleme reclamate de comunitatea europeana, cum ar fi Kosovo si predarea criminalilor de razboi Tribunalului Penal International de Haga), dar "poporul sarb se va solidariza cu Tadic si cu vointa va trece peste obstacole, construind astfel un viitor stabil Serbiei. Reformele, desigur, au afectat, in ultimii ani, nivelul de trai al populatiei. Din aceasta cauza s-au creat multe nemultumiri pe care cu siguranta Boris Tadic va sti cum sa le gestioneze si sa redea demnitatea celor care l-au reales pentru un mandat de cinci ani in functia de presedinte al Serbiei", a precizat Balasevici pentru Rompres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.