Din anii '80, Super Tuesday, este ziua in care se desfasoara alegeri simultane in 24 de state pentru a desemna candidatul republican si cel democrat in cursa pentru Casa Alba.

In 24 de state americane, republicanii si democratii organizeaza astazi alegeri primare si caucusuri, care conteaza pentru desemnarea candidatului fiecarui partid. inaintea scrutinului-maraton „Super Tuesday“ s-au conturat patru candidati importanti si doua dueluri, comenteaza AFP, potrivit EVZ.

La democrati, lupta se va da intre Hillary Clinton si Barack Obama care potrivit sondajelor pleaca de pe pozitii egale iar in tabara republicana batalia se da intre senatorul John Mc Cain, care pare a fi favorit, si fostul guvernator Mitt Romney.

Candidatii concureaza in alegerile primare si caucusuri deoarece, daca sint cistigatori, vor trimite la conventiile nationale ale partidelor din care fac parte mai multi delegati care sa le sprijine candidatura, relateaza Cotidianul. Doar la conventiile din luna august se ia decizia finala privind nominalizarea candidatului oficial pentru prezidentialele din 4 noiembrie.

Urmatoarea data importanta in calendarul alegerilor americane este 4 martie, cind Texasul (al doilea stat ca numar de locuitori) si Ohio vor organiza primarele. Urmeaza Pennsylvania, in aprilie, Carolina de Nord si Indiana, in mai.

Pentru ca rezultatele ar putea ramine incerte, pina la finalul alegerilor primare, ambele partide au un numar clar de delegati care pot alege pe cine sustin, si acestia se pot hotari pina la conventie.

Sustinatorii lui Obama

Potrivit EVZ, in California, Obama este creditat cu 46% dintre voturi, in timp ce Clinton are de partea sa 40% dintre optiuni, iar in Missouri, Obama este cotat cu 47%, iar Clinton - cu 42%. Totodata, Obama a obtinut un sprijin important din partea unei nepoate a fostului presedinte american John F. Kennedy. Este vorba despre Maria Shriver, sotia guvernatorului republican al statului California, Arnold Schwarzenegger.

Adevarul adauga ca anuntul a fost facut la sfarsitul unei intalniri cu alegatorii, care a avut loc la "University of California" din Los Angeles si la care au participat unele dintre cele mai "acerbe" sustinatoare ale senatorului de Illinois: sotia Michelle, Oprah Winfrey, Caroline Kennedy si, in final, Maria Shriver. "Deschis. Inteligent. Independent. Spirit inovator. Sursa de inspiratie. Un visator.Un lider", astfel l-a descris Shriver pe Barack Obama.

La eveniment au participat si alte celebritati care-l sustin pe Obama, printre care si Stevie Wonder. "Sonoritatea" numelor "fanilor" Barack Obama a starnit atentia presei americane, care a stat cu ochii pe ultimele ore ale campaniei acestuia, de dinaintea megascrutinului de azi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.