Peste 120.000 de persoane au protestat in fata mausoleului Mustafa Kemal Ataturk din Ankara fata de ridicarea interdictiei privind portul valului islamic in universitati.

Potrivit Adevarul, la sfarsitul saptamanii trecute, la Ankara, s-a desfasurat o ampla demonstratie de protest fata de obligativitatea de a purta valul islamic in universitati, ce ar putea reveni prin adoptarea unui amendament constitutional. Aparatorii laicitatii Turciei sustin ca aceasta masura va duce la instaurarea progresiva a legii coranice sharia.

„Guvernul sa demisioneze!" sau „Suntem toti soldatii lui Ataturk", au fost sloganurile ce s-au auzit cel mai frecvent in piata unde a avut loc ampla miscare de protest.

„Sint foarte suparat. Nu pe femeile care vor sa poarte valul islamic, ci pe autoritatile care incearca sa ascunda valorile unei tari sub acest val“, a afirmat un manifestant, potrivit Cotidianul.

La rindul sau, un alt participant la protest s-a aratat dispus sa lupte pentru rinduielile laice din tara pina la ultima picatura de singe. „Sint cele mai de pret valori ale noastre, nu putem renunta la ele“, a spus el. Multimea a luat cu asalt piata de linga mausoleul lui Kemal Ataturk - un simbol al secularismului si laicitatii intr-o tara preponderent musulmana.

Partidului Justitiei (AKP) considera ca interdictia valului islamic in unitatile superioare de invatamant are repercusiuni asupra dreptului la educatie si al libertatii de constiinta, informeaza Adevarul.

„Amendamentele propuse de guvernanti vor accelera eradicarea principiului laicitatii", ceea ce va crea „haos" si va duce la confruntari, au declarat rectorii si responsabilii universitari, anuntan­du-si in acest mod intentia de a nu aplica noile dispozitii. „Aceasta tara a modernizat Islamul si trebuie sa fie un exemplu pentru alte tari musulmane", a spus rectorul Facultatii de Constructii. Peste 100 de profesori de la „Middle East Tehnical University" si „Gazi University" au semnat o declaratie comuna care sustine ca admiterea valului nu este conforma cu principiile Republicii Turcia si ale societatii contemporane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.