In testamentul de 15 pagini, Suveranul Pontif cere ca "insemnarile sale personale sa fie arse"

Papa Ioan Paul al II-lea a intentionat, in anul 2000, sa se retraga din scaunul papal, releva testamentul Sfantului Parinte dat publicitatii, la Vatican, cu o zi inainte de inmormantare. Acest lucru se intampla cand Papa implinise 80 de ani si boala Parkinson incepuse sa-i subrezeasca starea de sanatate. "Daca la varsta de 80 de ani esti prea batran pentru a alege un Papa, oare eu insumi nu sunt prea batran sa fiu Papa?", se intreba in testamentul sau Suveranul Pontif. "Mi-a fost dat sa traiesc intr-un secol dificil, care tocmai se incheie.

Ma intreb daca nu a venit timpul sa ma retrag, ca Simeon din Noul Testament, care a spus "nunc dimitis" (Acum puteti sa ma inlaturati)". Meditatie asupra vietii si mortii, a credintei si umanitatii, testamentul include atat ultimele dorinte ale Papei, cat si indicatii de natura spirituala si referiri sumare la posesiunile sale. Suveranul Pontif a scris in testament ca nu lasa "in urma sa" nici un bun material. "in ceea ce priveste lucrurile de uz curent de care ma folosesc, cer sa fie distribuite asa cum va fi mai potrivit", scria Suveranul Pontif.

Papa mai cere in testament ca "insemnarile sale personale sa fie arse". De asemenea, testamentul scoate la iveala ca, in 1982, Papa voia sa fie inmormantat in tara sa natala, Polonia, dar a renuntat la aceasta idee in 1985, lasandu-i pe cardinali sa decida locul inhumarii. Suveranul Pontif considera ca supravietuirea sa atentatului din 1981 este un "miracol" . "Sper ca Dumnezeu ma va ajuta sa inteleg pana la ce moment trebuie sa continui in slujba sa, in care m-a numit pe 16 octombrie 1978", spune Suveranul Pontif. Sfantul Parinte, care a crezut cu tarie in misiunea sa de a conduce biserica intr-un nou mileniu, multumeste intregii lumi si altor religii pentru sprijinul acordat in timpul vietii.

De asemenea, Papa ii multumeste lui Dumnezeu ca razboiul rece s-a incheiat fara un conflict nuclear. Cele 15 pagini ale documentului, scris in poloneza, au fost citite in fata cardinalilor inca de miercuri de un traducator imputernicit special de fostul Suveran Pontif. Testamentul, ultimul mesaj pe care Sfantul Parinte a dorit sa-l adreseze Bisericii in legatura cu actualitatea Evangheliei la inceputul celui de-al treilea mileniu, nu face referire la numele cardinalului pe care Papa l-a desemnat, in 2003, "in pectore" (apropiat sufletului sau).

Exista, totusi, posibilitatea ca Ioan Paul al II-lea sa fi decis sa lase o nota in legatura cu acest subiect intr-unul dintre plicurile sigilate care sunt pastrate in arhivele Vaticanului si pentru deschiderea carora este necesara o decizie speciala a succesorului sau. La fel ca si testamentul lasat de Papa Paul al VI-lea, este vorba despre un text modificat de mai multe ori de catre Suveranul Pontif. Sfantul Parinte a inceput sa scrie primele pagini ale testamentului inca din 1979, cand moartea era o perspectiva indepartata. Prima parte a testamentului a fost redactata cand Karol Wojtyla avea 59 de ani si incepuse deja calatoriile apostolice prin intreaga lume.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.