Actualul presedinte al Serbiei, Boris Tadic, a fost reales in functie, informeaza BBC.

Pro-occidentalul Boris Tadici a castigat cu 51,16% din voturi in fata ultranationalistului Tomislav Nikolici, care a obtinut 47,18%, dupa numararea voturilor de la 56,97% din sectii, relateaza Realitatea.

Scrutinul de ieri a fost unul dintre cele mai importante din istoria acestei tari. Sarbii au avut de ales intre directia pro-occidentala, votandu-l pe actualul presedinte Boris Tadici, sau cea pro-rusa, prin alegerea ultra-nationalistului Tomislav Nikolici.

Potrivit BBC, Boris Tadic le-a spus sustinatorilor sai ca Serbia a demonstrat - prin rezultatul alegerilor de ieri - ca este o democratie europeana, adaugand ca nu este momentul potrivit pentru a sarbatori ci pentru a munci.

Victoria lui Boris Tadic a fost salutata de Uniunea Europeana care a declarat ca va accelera acum procesul privind aderarea Serbiei.

Centrul pentru Alegeri Libere si Democratie, din Serbia, care a monitorizat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale a anuntat ca prezenta la vot a fost substantiala - peste 65% - si ca nu s-au inregistrat incidente.

Adevarul relateaza ca acest scrutin prezidential a fost considerat ca "cel mai nesigur" din istoria recenta a Serbiei si cel mai important de la inlaturarea de la putere a lui Slobodan Milosevici, in 2000.

"Vom avea un fel de referendum asupra caii pe care ar trebui sa o urmeze Serbia.Ma astept ca electorii sa aleaga continuarea reformelor incepute in octombrie 2000", a declarat Tadici dupa vot.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.