Rebelii care vor sa il detroneze pe presedintele Idriss Deby, acuzat de coruptie, au preluat controlul asupra capitalei din Ciad, N'Djamena, si au inconjurat palatul prezidential.

Potrivit Adevarul, luptele declansate sambata, in urma carora au cazut numeroase victime, printre care si seful Statului Major din Ciad, Daoud Doumain. au continuat si duminica in capitala N'Djamena. Potrivit martorilor, in unele cartiere populatia a intampinat cu strigate de bucurie sosirea rebelilor, care circula prin capitala in camioane camuflate. Alti martori afirma ca inchisoarea din N'Djamena a fost luata cu asalt si toti prizonierii eliberati.

Rebelii s-au aliat la jumatatea lunii decembrie 2007, jurand indepartarea de la putere a presedintelui Idriss Deby Itno, sub presiunea Sudanului. Potrivit expertilor, Sudanul vrea sa perturbe lansarea fortei europene de 3.700 de oameni in Ciad si Republica Centrafricana.

Desfasurarea fortei europene (EUFOR), sub mandat ONU, in Ciad este suspendata pina miercuri, din cauza luptelor, a anuntat duminica ministrul francez al Apararii, Herve Morin, potrivit Cotidianul. Forta europeana, care va fi desfasurata in estul Ciadului si in Republica Centrafricana, vizeaza protejarea celor 450.000 de refugiati din Darfur. Romania urmeaza sa trimita 120 de militari pentru misiunea UE din Ciad.

Potrivit Realitatea, agentiile oficiale libaneze de stiri au anuntat ca liderul rebel Mahamat Nouri ar fi acceptat termenii unui acord de pace cu fortele guvernamentale, negociat de liderul libian, Muammar Al-Gaddafi. Rebelii sustin, insa, ca nu au atacat palatul prezidential, doar ca sa-i permita presedintelui Idriss Deby sa plece din tara.

Incepand de sambata seara armata franceza a asigurat evacuarea in siguranta a cetateniilor straini din Ciad. Adevarul informeaza ca aproximativ 700 de cetateni occidentali, printre care familiile diplomatilor americani si personalul Natiunilor Unite, incepusera ieri sa paraseasca Ciadul, dupa ce sotia si fiica unui angajat al Ambasadei Arabiei Saudite la N'Djamena au fost ucise in explozia unei bombe la resedinta ambasadorului saudit.

Primele aeronave cu occidentali evacuati au ajuns deja in Gabon, informeaza Realitatea. Statele Unite ale Americii, Franta si Uniunea Africana au condamnat cu fermitate ofensiva rebelilor din Ciad si acuza Sudanul ca ii inarmeaza si sprijina pe acestia. Uniunea Africana i-a avertizat pe rebeli ca, in cazul in care vor prelua puterea, Ciadul ar putea fi exclus din aceasta organizatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.