Potrivit Ziua, armata americana nu este pregatita pentru eventualitatea in care ar avea loc un atac catastrofal impotriva SUA, iar Garzile nationale nu dispun de echipamentul sau nu au antrenamentul necesar pentru interventii in asemenea situatii, releva un raport al unei comisii independente, citat joi de AP.

In timp ce Departamentul Apararii elaboreaza planuri complete pentru operatiuni peste ocean, planurile sale de posibila actiune in cazul unui atac in interiorul Statelor Unite sunt inadecvate, a anuntat Comisia Garzii si Rezervelor Nationale. "Ne-am uitat peste planurile lor. Sunt complet inacceptabile", a declarat presedintele comisiei, Arnold Punaro, un general maior in rezerva, din cadrul Marinei.

"Nu ai putea sa infrunti nicio brigada de cercetase cu planurile pe care le-au elaborat", a mai spus Punaro.

In timp ce alte agentii federale, inclusiv Departamentul pentru Securitate Interna, sint responsabile de portiuni din planul guvernamental de contracarare a unui atac, Departamentul Apararii este singura agentie cu resursele si capacitatea necesare pentru o contracarare completa, a explicat comisia. Armata nu a alocat suficient timp si resurse pentru astfel de operatiuni, partial din cauza tensiunilor istorice dintre guvernul federal si state, mai scrie comisia, potrivit Cotidianul.