Un avocat reprezentand noua civili irakieni a acuzat vineri trupele britanice de tortura si abuzuri "la scara mare" in Irak, iar Ministerul britanic al Apararii a informat ca a redeschis ancheta, relateaza NewsIn. Acuzatiile vizeaza incidente inregistrate in orasul Majar-al-Kabir, sudul Irakului, la 14 mai 2004, cand trupele britanice au fost implicate intr-o lupta cu insurgentii.

Potrivit Ministerului Apararii, circa 28 irakieni au fost ucisi in lupta si alti noua au fost arestati. Insa avocatii, care se bazeaza pe marturii ale unor martori oculari, certificate de deces si imagini video realizate de rude ale victimelor, spun ca 22 persoane au fost ucise in timp ce se aflau in custodia britanica si alte noua au supravietuit torturii si abuzurilor. "Daca aceste acuzatii groaznice sunt demonstrate, atunci ar fi vorba despre cel mai graitor exemplu de proasta conduita din partea armatei britanice in ultimii 100 de ani", a declarat avocatul Phil Shiner.

Shiner si partenerul sau Marty Day au spus ca au luat recent marturii de la cinci barbati irakieni in legatura cu acest caz si ca au fost socati de ceea ce au spus acestia. Potrivit acestora, irakieni fusesera asfixiati, spanzurati sau loviti crunt peste organele genitale, iar unora dintre cadavre li se scosesera ochii, potrivit The Guardian. Shiner a confirmat ca aceste abuzuri figureaza printre acuzatii.

Un ordin care impiedica publicarea detaliilor legate de presupusele abuzuri a fost anulat de un judecator britanic in cursul zilei de ieri. Acesta a spus ca Ministerul Apararii nu poate opri presa sa informeze populatia in legatura cu acest caz.

Potrivit lui Shiner, in 60 de ani cumulati de experienta in avocatura, el si Day nu au auzit niciodata astfel de marturii. Totusi, cerandu-li-se mai multe detalii din punct de vedere al marturiilor, Shiner a spus ca acestea sunt verificate pentru a nu exista greseli sau omisiuni. "Acuzatiile sunt atat de socante incat trebuie sa fim absolut siguri ca am acoperit fiecare unghi", a subliniat avocatul.

Declaratiile vor fi publicate in doua sau trei saptamani, iar BBC va difuza un documentar despre acest caz. Probabil Curtea britanica va analiza o cerere pentru o ancheta independenta in aprilie.

Trupele britanice au fost acuzate in numeroase randuri de tortura si abuzuri asupra prizonierilor in Irak, mentioneaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.