Ministerul rus de Externe a acuzat astazi Biroul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR), divizia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) insarcinata cu alegerile, ca saboteaza planurile pentru monitorizarea alegerilor din martie, Informeaza NewsIn.

Un purtator de cuvant al ministerului a declarat ca ODIHR incearca sa submineze scrutinul din 2 martie, pe care il va castiga, potrivit asteptarilor, candidatul sustinut de Putin, prin politizarea situatiei.

"Sabotajul deschis continua din partea OSCE fata de propunerile pentru o monitorizare comuna a alegerilor, pe baze aprobate si acceptabile reciproc", a afirmat purtatorul de cuvant.

Seful Comisiei Electorale ruse Vladimir Ciurov a acuzat OSCE ca are o atitudine lipsita de respect fata de Moscova.

Biroul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR), divizia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) insarcinata cu alegerile, nu respecta Rusia: fie nu trimite observatori, fie prezinta "un text pregatit dinainte" care conchide ca scrutinul nu a fost democratic, a declarat Ciurov pentru un post rus de radio.

Rusia a limitat numarul observatorilor OSCE la 70 si la alegerile legislative din decembrie 2007, dupa ce la scrutinul din 2003 au asistat 400 de reprezentanti ai organizatiei internationale. ODIHR a boicotat legislativele din cauza restrictiilor impuse de Moscova.

"Am facut totul pentru a facilita lucrarile misiunii daca vrea sa vina in Rusia (...) Nu obligam pe nimeni sa vina. Noi i-am invitat", a spus Ciurov, un sustinator loial al presedintelui in exercitiu Vladimir Putin.
Ciurov, un sustinator loial al presedintelui in exercitiu Vladimir Putin.

ODIHR a criticat insa calendarul propus de Moscova, care prevede ca observatorii au dreptul sa ajunga joi, 28 februarie, cu trei zile inainte de scrutinul din 2 martie. El a contestat si limitarea misiunii la 70 de observatori.

Niciun opozant liberal nu va participa la acest scrutin pe care il va castiga cu siguranta candidatul sustinut de Putin, Dmitri Medvedev, omniprezent in mass-media.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.